Rachel Klamer heeft zaterdag de eerste medaille namens Nederland veroverd op de Europese Spelen in Bakoe.

De 24-jarige Nederlandse legde op de triatlon beslag op het zilver. De zege ging naar de Zwitserse Nicola Spirig en Lisa Norden uit Zweden pakte het brons.

Met Norden was Klamer verwikkeld in een spannende strijd om het zilver. Klamer finishte uiteindelijk in 2.01.44 en bleef daarmee de Zweedse net voor, die 2.01,46 klokte. De winnende tijd van Spirig was twee uur en 28 seconden.

Klamer begon goed aan de wedstrijd over 1,5 kilometer zwemmen, 43 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. Ze kwam als eerste uit het water en nestelde zich op de fiets in de kopgroep met Spirig en Norden.

Bij het wisselen naar de hardloopschoenen moest ze uiteindelijk Spirig laten gaan, maar in de eindsprint wist ze Norden wel voor te blijven.

Sterretjes

Klamer was blij met haar medaille. Een eerste plek had voor Nederland een ticket voor de Olympische Spelen in Rio opgeleverd, maar dat zat er volgens haar niet in. ''Een paar dagen geleden voelde ik me niet zo goed. Ik heb heel rustig aan gedaan. Ik heb vandaag alles gegeven. Het is fantastisch dat dit er toch nog uit is gekomen'', zei ze tegen de NOS.

Klamer had het behoorlijk zwaar tijdens de wedstijd ''Ik zag sterretjes tijdens het zwemmen, maar ik kwam toch als eerste het water uit. Het had alleen geen zin om er in mijn eentje vandoor te gaan. Die anderen achter mij zijn wel de nummers een en twee van de Olympische Spelen en het zijn beesten op de fiets.''

Naast Klamer deed ook Maaike Caelers mee aan de triatlon. De eveneens 24-jarige Nederlandse kwam als twaalfde over de eindstreep in 2.04.46.

Mountainbike

Mountainbiker Michiel van der Heijden viel bij de cross-crounty uit. Zijn ketting brak, waardoor hij de wedstrijd niet kon voortzetten. 

Van der Heijden was met andere verwachtingen afgereisd naar Bakoe. ''Ik voelde me ontzettend goed en zag het als een eer om tijdens de eerste Europese Spelen te laten zien wat ik waard ben. Helaas heb ik dat door materiaalproblemen nu niet kunnen laten zien. Dat hoort nou eenmaal bij de sport, maar is wel ontzettend balen.''

De Zwitser Nino Schurter won de mountainbikewedstrijd in Bakoe. Zijn landgenoten Lukas Fluckiger en Fabian Giger pakten het zilver en het brons. De Belg Sven Nys kwam niet verder dan de 23e plaats.

De Zwitserse ploeg is de Europese Spelen goed begonnen met tot dusver drie gouden medailles.