De Nederlandse mannenploeg heeft tijdens de halvefinaleronde van de Hockey World League in Argentinië formeel nog één overwinning nodig om zich officieel voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 te plaatsen.

Met het bereiken van de laatste vier, donderdagavond dankzij een zege van 3-1 op Spanje, is de buit echter al zo goed als binnen. "We zijn nu officieus gekwalificeerd", beseft bondscoach Max Caldas. "Dat is een compliment waard. Maar we willen ons hier graag ook nog officieel kwalificeren. Dat moet dan zaterdag in de halve finale tegen Duitsland gebeuren."

Voor de eerste drie teams in Buenos Aires ligt een olympisch ticket klaar. De continentale kampioenen plaatsen zich eveneens voor Rio 2016.

De kans is zeer groot dat de kampioenen van de verschillende werelddelen ook bij de eerste drie eindigen van de HWL in Argentinië of de andere halve finale in België. De nummers vier schuiven dan door naar het olympisch toernooi, waarbij de positie op de wereldranglijst ook nog van belang is.

Nederland (tweede, achter Australië) en Duitsland (derde) hoeven zich daarom geen zorgen meer te maken over het olympische startbewijs.

"Dat verklaart ook de grote vreugde bij Duitsland donderdag na de winst in de kwartfinale tegen Zuid-Korea. Het olympische ticket kan hun niet meer ontgaan en ons ook niet. Natuurlijk zijn wij ook blij dat we het nu al hebben gered, maar we zijn bij dit evenement nog niet klaar met presteren."

"We willen op eigen kracht naar Rio en daarbij zou het heel mooi zijn als we het toernooi hier ook nog winnend weten af te sluiten", betoogt Caldas, die voor even terug is in zijn vaderland.

Tevreden

De Argentijnse oud-international kan op weg naar Rio 2016 het eerste succes met de mannenploeg goed gebruiken. De oud-coach van de Nederlandse vrouwenploeg, waarmee hij onder meer olympisch kampioen en wereldkampioen werd, debuteerde eind vorig jaar met de teleurstellende vijfde plaats bij de Champions Trophy in India.

Hoewel het spel van Oranje in Buenos Aires nogal wisselvallig is, en vooral de defensie kwetsbaar oogt, is Caldas tevreden over het toernooi tot dusver.

"We zijn bezig om extra dimensies aan ons spel toe te voegen. We willen op een andere manier, met andere wapens en middelen, spelen en winnen. We moeten daartoe op de juiste momenten zakelijker en klinischer hockeyen, waardoor we verdedigend ook beter overeind kunnen blijven."

"Daarnaast dienen de creatieve spelers het team een extra impuls te geven. Dat laatste mis ik hier nog een beetje, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het alsnog snel komt."

Stockmann

In de wedstrijd tegen Spanje verdedigde tot ieders verrassing niet Pirmin Blaak, maar Jaap Stockmann het doel van Oranje. De twee keepers zouden in Argentinië om en om een kans krijgen van Caldas.

In het duel met Spanje was tweede man Blaak aan de beurt, maar niettemin kreeg Stockmann de voorkeur. De routinier beschaamde het vertrouwen niet en speelde een prima wedstrijd.

"Ja, ik weet dat het de bedoeling was dat Jaap en Pirmin hier beurtelings zouden spelen'', legde Caldas uit. "Maar de media bepalen dat niet, dat bepaal ik zelf, in overleg met beide keepers. Na onderlinge gesprekken hebben we besloten dat Jaap zou keepen tegen Spanje. Tegen Duitsland is Pirmin weer aan de beurt. Zo gaat dat bij ons."