De Nederlandse hockeyers hebben zich donderdag verzekerd van een plaats in de halve finale bij de World League in Argentinië.

De ploeg van bondscoach Max Caldas was in de kwartfinale met 3-1 te sterk voor Spanje. Seve van Ass, Mink van der Weerden en Valentin Verga waren verantwoordelijk voor de Nederlandse doelpunten.

Oranje neemt het in de volgende ronde op tegen Duitsland. De olympisch kampioen van Londen zette eerder op de avond Zuid-Korea met 2-0 opzij.

De winnaar van het duel tussen Nederland en Duitsland plaatst zich voor de Spelen van Rio in 2016. De nummer drie in Buenos Aires krijgt ook nog een ticket.

Matig

De equipe van Caldas begon matig aan de wedstrijd tegen Spanje, de nummer elf van de wereld. De Spanjaarden kregen de eerste kansen op de openingstreffer, maar doelman Jaap Stockmann lag tot twee keer toe in de weg.

Aan de andere kant was het wel gelijk raak. De Spaanse keeper Quico Cortes blunderde en Van Ass profiteerde. Nog voor rust verdubbelde Van der Weerden de voorsprong uit een strafcorner.

Nederland speelde ook een slordige tweede helft. Jeroen Hertzberger wist een strafbal niet te benutten en toen Pau Quemada na een fout van Van der Weerden de aansluitingstreffer maakte, werd het toch nog even spannend.

Verga schoot echter in de slotfase met het nodige fortuin de bevrijdende derde treffer binnen.