Kim Polling geeft zichzelf een goede kans op EK-goud op de Europese Spelen in Bakoe. De judoka vindt het echter belangrijker om weer met plezier op de mat te staan na haar mentale problemen eerder dit jaar.

"Mijn doel in Bakoe is met plezier judoën", aldus Polling, die uitkomt in de klasse tot 70 kilogram.

"Vorig jaar op de WK had ik dat plezier totaal niet meer. Het is ook geen geheim dat ik het heel moeilijk heb gehad. En nog steeds wel. Ik train nu ook nog niet volledig."

Een jaar geleden begonnen de problemen voor de 24-jarige pabo-studente. Na haar Europese titel geprolongeerd te hebben, begon ze als torenhoge favoriet aan de wereldtitelstrijd in het Russische Tsjeljabinsk.

"Waar het toen vooral misging was dat ik het laatste toernooi voor de WK won. En dat terwijl ik net een afstudeerstage had afgerond. Ik was moe, maar won wel van de wereldtop."

"Waarom win ik?', dacht ik. Het klinkt vreemd, maar ik had daar heel veel moeite mee. Ik raakte daardoor ook het plezier kwijt, was allesbehalve mezelf op de WK. Ik kon van iedereen verliezen."

Niet topfit

De nummer één van de wereldranglijst pakte ook geen medaille op de WK, waarna het begin dit jaar mentaal helemaal misging.

Veel wil Polling daar niet over kwijt. "Maar ik kan wel zeggen dat ik in februari helemaal niet getraind heb. In maart heb ik het weer een beetje opgepakt en in mei zat ik op ongeveer drie trainingen per week."

Op de Europese Spelen, die vrijdag geopend worden en in het judo gelden als officieel EK, zal Polling daardoor niet topfit zijn. "Pas richting de WK in augustus is het de bedoeling dat ik weer volledig zal trainen."

"Het heeft ook een hele tijd geduurd voordat ik weer toernooien kon judoën. Ik heb er inmiddels twee gedaan. De eerste keer in mei, dat was ook in Bakoe, was ik na twee minuten op. Door het weinige trainen kwam ik natuurlijk conditie en kracht tekort."

Kracht

Polling werd wel meteen tweede in de Azerbeidzjaanse hoofdstad, waarna ze bij de World Masters in de Marokkaanse hoofdstad Rabat tot haar eigen verbazing goud pakte. "Ik weet ook niet hoe dat meteen weer kon. Eigenlijk gebeurde precies hetzelfde als een jaar eerder."

"Maar nu dacht ik: als ik win, dan is dat maar zo. Ik kan er iets beter mee dealen. Het ging mij er vooral om dat ik weer zin had om de mat op te gaan. En dat was ook zo."

Op de Europese Spelen zal Polling pas op vrijdag 26 juni in actie komen. "En gezien mijn winst in Rabat kan het zomaar zijn dat ik dan weer Europees kampioene word", zegt ze bijna excuserend. "Maar dat is dus niet het doel. Ik wil weer met plezier judoën. Dat was in Rabat het belangrijkste en nu weer." 

"Aan stoppen heb ik de afgelopen maanden niet direct gedacht, maar ik dacht wel: als ik straks nog steeds niet blij ben als ik de mat op moet, dan heeft het weinig zin om door te gaan. Gelukkig is dat vooralsnog dus niet het geval. Ik heb weer zin om te judoën."