Met een derde plaats in de voorlaatste etappe heeft Abu Dhabi Ocean Racing zich donderdagochtend verzekerd van de winst in de Volvo Ocean Race.

De boot met de Britse schipper Ian Walker is in de laatste etappe niet meer in te halen door de Nederlandse boot Team Brunel. Brunel eindigde de etappe als vijfde.

De achtste etappe van de prestigieuze zeilwedstrijd van de Portugese hoofdstad Lissabon naar Lorient in Frankrijk werd gewonnen door de vrouwenboot van Team SCA, met Carolijn Brouwer aan boord.

"Ik denk dat hier alles op zijn plaats is gevallen. We kwamen steeds zo dichtbij en we groeiden in deze race, maar het kwam er elke keer niet uit", aldus Brouwer.

"In deze etappe kwam al het goeds naar boven. We hebben een nagenoeg perfecte race gevaren en dat gebeurt in het zeilen niet zo vaak. Het is een fantastisch gevoel. We zijn allemaal kapot, maar het is zeker de moeite waard geweest."

Video: Abu Dhabi wint Volvo Ocean Race

70.000 kilometer

De Volvo Ocean Race is een wedstrijd van ongeveer 70.000 kilometer rond de wereld.

De race begon in oktober in het Spaanse Alicante. De laatste etappe van de Volvo Ocean Race voert van Lorient naar de Zweedse stad Göteborg met een tussenstop in Scheveningen.