Aanvoerder Robert van der Horst van de Nederlandse hockeyers beseft dat Oranje bij de Hockey World League (HWL) in Argentinië nog niet in topvorm is.

"Het is nog te wisselvallig'', erkent de 30-jarige routinier van landskampioen Oranje-Zwart. "We hebben in de vier groepswedstrijden al wel bij vlagen heel goed gespeeld, maar er waren ook mindere momenten. Die moeten er nog uit. Met de eindzege in onze groep hebben we in elk geval onze eerste doelstelling bij dit toernooi gehaald.''

Het grote doel in Buenos Aires bij de halve finale van de HWL is een plaats bij de eerste drie, goed voor een olympisch ticket voor Rio 2016.

"We zijn ons heel erg bewust van het belang van dit toernooi'', vertelt de Brabander op de rustdag na de groepsfase, die Nederland ongeslagen afsloot.

"Vrijwel direct na onze tweede plaats vorig jaar bij het WK in Den Haag is onze focus volledig op dit evenement gericht. Dit is voor iedereen het moment waarop we het moeten waarmaken.''

Topwedstrijd

In de kwartfinales wacht donderdag Spanje (aanvang: 20.00 uur Nederlandse tijd), de huidige nummer elf van de wereldranglijst. Bij winst is olympisch kampioen Duitsland waarschijnlijk de volgende tegenstander van Oranje in de halve eindstrijd.

"Maar die topwedstrijd is van latere zorg'', benadrukt Van der Horst. "Eerst moeten we afrekenen met Spanje. Die ploeg is weliswaar de laatste jaren wat afgezakt, maar ze knokken voor alles wat ze waard zijn. Van Argentinië verloor Spanje dinsdag hier nog onverdiend met 1-0. We zullen op alles voorbereid moeten zijn.''

Volgens Van der Horst heeft Oranje lering getrokken uit de terugval in het spel in de duels met Nieuw-Zeeland (1-1), Zuid-Korea (6-2) en Japan (3-1).

"Vooral ons laatste kwart tegen Nieuw-Zeeland was niet goed. Ons spel liep niet, maar toch wilden we mooi en creatief blijven hockeyen. Tegen Zuid-Korea kregen we in één minuut twee treffers tegen. En tegen Japan speelden we een matige eerste helft. Het moet allemaal nog constanter worden."