Bij sportkoepel NOC*NSF overheerst woensdag onbegrip over de argumenten van de Nederlandse overheden om niet bij te dragen aan de organisatie van de Europese Spelen in 2019.

Directeur Gerard Dielessen is het 'volslagen oneens' met de twijfels die er bij de overheid zijn over het topsportgehalte van het nieuwe evenement.

"In Bakoe zijn onze beste atleten aanwezig'', aldus Dielessen over de eerste editie van de Europese Spelen die vrijdag begint. "Ik snap die afweging niet, maar kennelijk hebben we de politiek daar niet van kunnen overtuigen."

Ook met het argument over de hoge kosten in tijden van schaarste is hij het niet helemaal eens. Er was in totaal 125 miljoen euro nodig. De bijdrage van de overheid was geraamd op 57,5 miljoen euro.

"We zouden gebruik maken van bestaande faciliteiten en geen dure atletendorpen gaan bouwen. Het ging om overzichtelijke budgetten, die allemaal waren te verantwoorden.''

Dielessen zag het negatieve besluit niet aankomen, erkende hij. "Ik had het niet helemaal verwacht, vooral vanwege de vele positieve reacties tot dusver. Maar het valt niet mee om iedereen te overtuigen.''

De directeur gelooft niet dat de Europese Spelen na de eerste editie een stille dood sterven. "Het Europees Olympisch Comité vindt wel een andere kandidaat, maak je geen zorgen.''

Bolhuis

André Bolhuis sprak in een reactie van een droevige dag voor de Nederlandse sportwereld. Volgens de voorzitter van NOC*NSF mist Nederland nu een unieke kans om ons land de komende vier jaar in Europa en de rest van de wereld te presenteren.

"Over onze ambities om ooit nog Olympische Spelen in Nederland te houden, hoeven we voorlopig niet meer te spreken'', gaf de voormalige hockeyinternational toe.

Bolhuis sprak van een heel grote teleurstelling, ook voor hem persoonlijk. Individuele consequenties zijn volgens hem aan de Nederlandse miskleun niet verbonden. "In een eerder stadium heeft ons bestuur al besloten dat het uitgesloten zou zijn dat ik zou vertrekken bij een mogelijke afwijzing."

"We hadden een opdracht van 92 procent van onze leden. Tot en met dinsdag hebben we ook steeds van alle kanten signalen gekregen dat we moesten doorgaan met onze plannen. En ineens krijg te je horen dat de Nederlandse overheid het laatste stukje niet meedoet. De motieven vind ik onbegrijpelijk."

Bolhuis vertrekt donderdag volgens plan naar Bakoe om de opening van de eerste editie van de Europese Spelen mee te maken. "Het is dan natuurlijk niet leuk om allerlei mensen tegen te komen, die zoveel vertrouwen in onze organisatie hebben gehad. Maar we gaan moedig voorwaarts, er zit niets anders op.''

EOC

Het Europees Olympisch Comité (EOC) vindt het jammer dat Nederland de organisatie van de Europese Spelen van 2019 heeft teruggegeven, maar houdt alle vertrouwen in de potentie van het evenement.

"Het nieuws van woensdag is teleurstellend, maar we willen de Nederlanders bedanken voor hun interesse", zei EOC-president Patrick Hickey in een verklaring.

Het Europese comité gaat nu naar eigen zeggen weer in gesprek met vijf andere landen die in een eerder stadium al hadden aangegeven interesse te hebben in de organisatie van het sportevenement.

"Ik ken geen enkele twijfel dat we een sterke gastheer zullen presenteren voor de Europese Spelen van 2019", aldus Hickey.