De Europese Spelen van 2019 worden niet in Nederland gehouden. NOC*NSF heeft de organisatie teruggegeven aan het Europees Olympisch Comité.

Dat meldt de sportkoepel woensdag nadat duidelijk werd dat de Nederlandse politiek geen geld beschikbaar wilde stellen voor het evenement.

"Het zou onverantwoord zijn om gezamenlijk 57,5 miljoen euro uit te trekken voor de Europese Spelen in 2019'', staat in een gezamenlijke verklaring van het kabinet, provincies en gemeenten.

"Het bedrag legt een te groot beslag op de schaarse middelen van de overheden. Belangrijke afweging is dat er geen garantie is dat de Europese Spelen een voldoende topsportgehalte zullen hebben."

De overheden vinden het ook zonde om al het geld in één evenement te steken waardoor andere toernooien niet meer in Nederland kunnen plaatsvinden.

"Ook blijken de onzekerheden en risico’s voor de betrokken overheden te groot als het gaat om wie uiteindelijk moet opdraaien voor het opvangen van financiële tegenvallers."

De gezamenlijk betrokken overheden benadrukken dat ze positief blijven kijken naar het organiseren van internationale 'multi-topsportevenementen' in Nederland.

De eerste editie van de Europese Spelen vindt plaats in Azerbeidzjan. De openingsceremonie is vrijdag in Bakoe.

NOC*NSF is zeer teleurgesteld in de overheden. "We begrijpen dit besluit niet en zien dit als een gebrek aan visie op de toekomst van grote sportevenementen", aldus de sportkoepel, die ondanks het afhaken van gemeentes altijd positief bleef over de organisatie.

"Dit is een grote gemiste kans voor Nederland om te laten zien hoe je een groot multi-sportevenement op een vernieuwende wijze en op een normale schaal over een heel land verspreid organiseert. Niet voor niets bleek er internationaal grote belangstelling te zijn voor ons concept."

De directie van NOC*NSF had geen rekening gehouden met een nee vanuit de politiek. "We hadden verwacht dat dit plan, dat door de Nederlandse sport, de internationale sportwereld en vele private partijen al was omarmd, ook door de gezamenlijke Nederlandse overheden zou worden gesteund."

"Zeker ook omdat we met hen de afgelopen jaren zo veel successen hebben kunnen realiseren op het gebied van sportprestaties en sportevenementen. NOC*NSF zal haar beleid op dit gebied met kracht voortzetten."

Voorbeeld

De sportbonden gingen eind april akkoord met de plannen om het grootschalige sportevenement naar Nederland, dat de enige serieuze kandidaat was, te halen. Het toernooi zou verspreid over vijf provincies en negen steden in bestaande stadions en sporthallen worden gehouden.

Van een dure openingsceremonie zou geen sprake zijn en in een centraal atletendorp was ook niet voorzien. Het Europees Olympisch Comité zag de opzet als een voorbeeld voor de toekomst en wees de Spelen toe aan Nederland.

Voorzitter André Bolhuis gaf al op de ledenvergadering in april aan dat financiële steun van de overheden onmisbaar was. Zou die er niet komen, dan kon het plan niet doorgaan. Voor de totale organisatie was 125 miljoen euro begroot.

Acht medailles

NOC*NSF vaardigt deze maand maar liefst 119 sporters af naar de eerste Europese Spelen. Het niveau van de verschillende sporten ligt ver uit elkaar. Zo wordt er bij het zwemmen een jeugdtoernooi afgewerkt en geldt het judotoernooi als een officieel EK.

Chef de mission Jeroen Bijl heeft de ambitie uitgesproken om minimaal acht medailles te halen. Die moeten in vijf verschillende sporten veroverd worden.