Den Haag wil een plek worden waar topsporters en talenten wonen en trainen, een zogeheten Centrum voor Topsport en Onderwijs.

Dat heeft sportwethouder Rabin Baldewsingh woensdag bekendgemaakt. De aanvraag ligt bij sportkoepel NOC*NSF. Het is niet bekend wanneer die de knoop doorhakt.

Nederland heeft nu vier van zulke plekken: Amsterdam, Eindhoven, Heerenveen en het olympische complex op Papendal bij Arnhem.

Den Haag is al het nationale trainingscentrum voor zeilen en beachvolleybal. Baldewsingh wil zich ook richten op zwemmen en vechtsporten, zoals judo, karate, taekwondo, boksen en worstelen.

Sportevenement

Den Haag wil elk jaar een groot sportevenement houden. Vorig jaar was het WK hockey in de stad. Deze zomer komen het WK beachvolleybal en de Volvo Ocean Race naar Den Haag.

Over een paar weken maken Den Haag en NOC*NSF bekend dat er volgend jaar weer een groot evenement komt, kondigde Baldewsingh aan. Hij wilde nog niet zeggen wat het is, alleen dat het iets te maken heeft met 'olympisch'.

Bovendien lopen er volgens Baldewsingh gesprekken over de Europese Spelen. Die worden in 2019 in Nederland gehouden. Meerdere grote steden hebben het toernooi al afgewezen.