De Nederlandse mannenploeg heeft dinsdag in Argentinië de groepsfase van de halvefinaleronde van de Hockey World League ongeslagen afgesloten. De ploeg van bondscoach Max Caldas versloeg Japan in Buenos Aires met 3-1.

De treffers van Oranje kwamen op naam van Billy Bakker (twee) en Mink van der Weerden.

Nederland, dat in poule A op tien punten uit vier duels eindigde, speelt donderdag in de kwartfinales tegen een nog niet bekende tegenstander.

De finalisten en de nummer drie in de Argentijnse hoofdstad verdienen een olympisch startbewijs voor Rio 2016.

Oranje had tegen Japan iets goed te maken. De Nederlandse ploeg leverde zondag tegen Nieuw-Zeeland (1-1) een slechte prestatie.

Volgens Caldas was zijn team in dat duel door de ondergrens gezakt. Het tempo was te laag, zijn manschappen maakten in tactisch opzicht verkeerde keuzes en het spel was niet efficiënt en wilskrachtig genoeg. Tegen Japan verwachtte Caldas revanche.

Balverlies

Oranje kende dankzij Bakker een prima start tegen de nummer zestien van de wereldranglijst. De aanvaller van Amsterdam speelde zich in de eerste minuut prachtig vrij en haalde daarna doeltreffend uit: 1-0.

Het trefzekere begin van Oranje bleek misleidend. Nederland leed veel balverlies in de opbouw en maakte in de defensie nogal wat technische foutjes. Uit de eerste, deels mislukte strafcorner van Japan kwam Toshiro Tachibana in de zesde minuut tot scoren (1-1).

Nederland kon ook na de gelijkmaker niet domineren. De beste kansen waren in de eerste helft zelfs voor de fysiek sterke Japanners. Dankzij doelman Jaap Stockmann bleef Oranje een smadelijke achterstand bij de rust bespaard.

Na de pauze profiteerde Nederland van de vermoeidheid bij Japan. Opnieuw Bakker en Van der Weerden zorgden toch nog voor een redelijke uitslag: 3-1.