Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF is blij met het besluit van het IOC om de massastart toe te voegen aan het programma van de Winterspelen van 2018.

"Het zat er wel aan te komen nadat de ISU het al had besloten", aldus Hendriks. "Goed dat er nu voor zowel mannen als vrouwen zeven onderdelen zijn waar om medailles wordt gestreden. Er waren startplaatsen verloren gegaan op diverse afstanden, maar nu zijn er dus weer twee bij."

De beleidsmaker richt zich voornamelijk op het aantal 'starts' van de Nederlandse equipe en prijst zich daarom gelukkig met de extra onderdelen. "We kijken naar het aantal keren dat je een medaille kunt winnen."

De massastart debuteerde in het afgelopen schaatsseizoen bij de WK afstanden in Heerenveen en leverde met winst van Arjan Stroetinga en Irene Schouten direct twee gouden medailles op voor Nederland.

Parallelslalom

Ook bij het skiën, snowboarden en curling voerde het IOC wijzigingen door in het programma voor de Spelen in Pyeongchang. Zo sneuvelt voor de snowboarders de parallelslalom ten faveure van het onderdeel 'big air'.

Hendriks betreurt die beslissing. "In Sotsji zijn we daar met twee sporters gestart: Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker. Die starts zijn er nu dus niet meer. Maar de reuzenslalom blijft wel bestaan."

Bij de Nederlandse Ski Vereniging heersen ook gemengde gevoelens na het wegvallen van de parallelslalom en het toevoegen van 'big air', waarop Cheryl Maas afgelopen winter uitstekend presteerde met goud en brons in de World Cup.

"Het is een heel spectaculaire discipline, die heel leuk is voor de toeschouwers. Voor de Olympische Spelen zou het geweldig zijn als openingsevent", stelt de 30-jarige Maas.

Slalomspecialiste Dekker baalt vanzelfsprekend van de wijziging in het snowboardprogramma. "Ik ben verrast en heel erg teleurgesteld door deze beslissing."