De Nederlandse hockeyers zijn donderdag met een ruime overwinning begonnen aan de halvefinaleronde van de Hockey World League (HWL) in Argentinië. 

Oranje versloeg in de eerste groepswedstrijd Egypte in Buenos Aires met 4-0. De treffers kwamen op naam van Bob de Voogd (twee), Seve van Ass en Mink van der Weerden.

Oranje speelt zaterdag in de tweede poulewedstrijd tegen Zuid-Korea. Nederland wil bij dit toernooi van de HWL, waar in Buenos Aires tien landen aan deelnemen, bij de eerste drie eindigen.

Daarmee verdient Oranje een olympisch startbewijs en is het tevens verzekerd van deelname aan de finale van de HWL eind dit jaar in India.

Kemperman

Nederland speelde nog nooit tegen Egypte, de nummer twintig van de wereldranglijst. Oranje trad donderdag in de geboortestad van bondscoach Max Caldas aan met aanvoerder Robert van der Horst, die doorgaans een defensieve rol vervult, op het middenveld. De vermoeide Robbert Kemperman fungeerde als wissel. De spelmaker van Kampong reisde zondag om privéredenen naar huis en keerde donderdagochtend terug in het spelershotel.

Pirmin Blaak verdedigde het Nederlandse doel. Caldas wil zijn twee keepers, met Jaap Stockmann lange tijd als eerste keus, in de HWL beurtelings aan het werk zien.

Blaak moest al in de vijfde minuut redding brengen na een foutje bij Mink van der Weerden. Verder kreeg de doelman van Rotterdam niet veel te doen. De stand na het eerste kwart was echter nog 0-0. Met name Valentin Verga liet een paar aardige kansen liggen.

Ook in het tweede kwart had Oranje moeite om tegen het stugge Egypte tot scoren te komen. De Voogd brak in de 26e minuut de ban met een trefzekere uithaal (1-0) waarna Van Ass met een fraai backhandschot de marge verdubbelde (2-0). Van der Weerden, uit de zesde strafcorner, en opnieuw De Voogd tilden de score naar een aanvaardbaar niveau: 4-0.