De Nederlandse basketbalselectie voor het Europees kampioenschap telt voorlopig veertien spelers. De bondscoaches Toon van Helfteren en Sam Jones hebben drie debutanten opgenomen in de ploeg. 

Het zijn Nicolas de Jong van de Franse club Cholet Basket, topschutter Yannick Franke van Challenge Sports Rotterdam en Charlon Kloof, die in Turkije speelt voor Istanbul DSI.

In de selectie zijn ook de routiniers Kees Akerboom en Arvin Slagter (beiden van Shoeters Den Bosch) opgenomen. Akerboom droeg al tachtig keer het shirt van Oranje, Slagter één keer minder.

Oranje begint op 1 juli aan de lange voorbereiding op het EK in Kroatië in september. Het team van Van Helfteren en Jones speelt onder meer een drielandentoernooi in Leiden en een aantal buitenlandse toernooien. Twee spelers vallen uiteindelijk nog af voor het EK.

In de oefencampagne treft Oranje onder meer Italië, Duitsland, België, Griekenland, Litouwen en Turkije. Nederland opent het EK op 5 september in Zagreb tegen Georgië. Daarna volgen groepswedstrijden tegen Macedonië, Slovenië, Kroatië en Griekenland.

Nederland wist zich in augustus voor het eerst sinds 1989 voor een EK te plaatsen door het laatste duel in de kwalificatie knap met 68-55 van Montenegro te winnen.

De selectie: Kees Akerboom (Shoeters Den Bosch), Sean Cunningham (Donar Groningen), Yannick Franke (Challenge Sports Rotterdam), Nicolas de Jong (Cholet Basket), Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden), Mohamed Kherrazi (Zorg en Zekerheid Leiden), Charlon Kloof (Istanbul DSI), Thomas Koenis (Donar), Henk Norel (Basket CAI Zaragoza), Ralf de Pagter (Den Bosch), Roeland Schaftenaar (Rethymno Aegean BC), Arvin Slagter (Den Bosch), Robin Smeulders (EWE Baskets Oldeburg), Leon Williams (Landstede Basketbal Zwolle).