Joost Luiten is donderdag bijzonder zwak gestart in de Zweedse Nordea Masters. De Nederlander noteerde in de eerste ronde van het toernooi uit de Europese Tour 78 slagen, zes boven par. 

Luiten staat met die score bijna onderaan.

De Bleiswijker, die vorige maand nog als elfde eindigde in het prestigieuze Engelse BMW PGA Championship, leverde op de Sweden National in Malmö een kaart in waarop geen enkele birdie prijkte, maar wel vier bogeys en een double bogey.

Zijn achterstand op de drie koplopers bedraagt al elf slagen. De Zweden Jens Dantorp en Marcus Kinhult en de Engelsman Chris Paisley voeren het klassement aan met 67 slagen (-5). De achttienjarige Kinhult is nog een amateur.

Luiten zocht niet naar excuses voor zijn offday: ''Dit zijn van die dagen dat je lichaam niet doet wat je hoofd wil. Erg frustrerend en heel erg balen'', zei Luiten, de nummer 45 van de wereld, op zijn website.

''Eigenlijk liep geen enkel onderdeel echt goed. Er stond een pittige wind en de condities waren niet super makkelijk, maar dat is geen excuus om zes boven par te maken op deze baan.''