De finale van het NBA-seizoen tussen de Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers is een strijd tussen twee ploegen die al heel lang wachten op succes. Maar het is vooral de strijd tussen supersterren Stephen Curry en LeBron James.

Warriors-vedette Curry (27) werd dit seizoen gekozen tot meest waardevolle speler (MVP) van het reguliere seizoen, terwijl viervoudig MVP James (30) voor de vijfde keer op rij en voor de zesde keer in totaal in de finale staat.

De eerste wedstrijd in de NBA Finals is de nacht van donderdag op vrijdag in Oakland, omdat de Warriors de beste ploeg van het reguliere seizoen waren. Het team dat als eerste vier wedstrijden wint, is de nieuwe kampioen.

Vijf dingen die u moet weten over het hoogtepunt van het Amerikaanse basketbalseizoen.

1) Cleveland en Oakland wachten al heel lang op nieuw sportsucces

Geen stad in de Verenigde Staten met minimaal drie grote sportploegen wacht al zo lang op een grote sportprijs als Cleveland. De Browns (American football) bezorgden de stad in Ohio in 1964 voor het laatst een titel in de NFL, NBA, MLB of NHL.

De Cavaliers kroonden zich nog zelfs nog nooit tot NBA-kampioen en stonden pas één keer in de finale. In 2007 verloor de ploeg van een jonge James kansloos met 4-0 van de San Antonio Spurs.

De Warriors zijn drievoudig NBA-kampioen, maar de laatste titel dateert van veertig jaar geleden. De stad Oakland kon in 1989 voor het laatst juichen voor een kampioenschap voor een groot sportteam, toen de Athletics (honkbal) de World Series op hun naam schreven.

2) James gaat voor zijn eerste titel in Cleveland, Curry voor zijn eerste titel

Beide sterren van deze finale zijn geboren in Akron, een stad onder de rook van Cleveland. Maar waar Curry al na vijf maanden verhuisde omdat zijn vader Dell van de Cavaliers overstapte naar de Charlotte Hornets, daar groeide James uit tot de grootste sporticoon uit de staat Ohio.

Ook nadat James vier jaar geleden overstapte naar de Miami Heat, waarmee hij vier jaar op rij de finale haalde en twee keer kampioen werd. En zeker nadat hij afgelopen zomer terugkeerde in Cleveland. Met gemiddelden van 27,6 punten, 10,4 rebounds en 8,3 assists in de play-offs dirigeerde de small forward de 'Cavs' voor de tweede keer naar de Finals.

Curry kende mede door enkelproblemen en mindere Warriors-teams om zich heen een moeizame entree in de NBA, maar met een gemiddelde van 29,2 punten per wedstrijd en een recordaantal van 73 driepunters bevestigt de point guard deze play-offs zijn status als superster.

3) Twee 'rookie coaches' staan tegenover elkaar in Finals

Voor het eerst sinds de eerste finale in 1947 staan er twee coaches tegenover elkaar die in hun eerste NBA-seizoen zitten als baas op de bank.

Cavaliers-coach David Blatt (56) is geboren in Amerika, maar emigreerde als jonge twintiger naar Israël om daar te gaan basketballen. In zijn tweede thuisland begon hij ook zijn lange en succesvolle Europese trainerscarrière, die hem onder meer een bronzen olympische medaille bracht als bondscoach van Rusland (2012) en één keer de belangrijkste Europese beker met Maccabi Tel Aviv (2014).

Warriors-coach Steve Kerr (49) heeft juist een zeer succesvol NBA-verleden. Als speler van de Chicago Bulls en San Antonio Spurs won hij vijf keer de titel. Na zijn actieve carrière werd hij een gewaardeerd tv-analist en was hij enige tijd technisch directeur van de Phoenix Suns.

Kerr voelde echter al die tijd dat hij eigenlijk coach wilde zijn en afgelopen zomer kreeg hij zijn kans. De voormalig schutter was zo goed als rond met de New York Knicks van zijn voormalige Bulls-coach Phil Jackson, maar de kans om de talentvolle Warriors te coachen kon hij niet laten lopen.

4) De reserves spelen een zeer belangrijke rol bij de Warriors

De startende vijf van Golden State hoort bij de besten in de NBA, maar de breedte van de selectie speelt al het hele seizoen een grote rol in het succes van de ploeg van Kerr.

De reserves van de Warriors bestaan uit onder anderen twee voormalige All Stars (Andre Iguodala en David Lee) en een voormalig winnaar van de prijs van beste reserve van de NBA (Leandro Barbosa).

Kerr heeft daardoor ook veel verschillende opties om James te verdedigen. "Als we maar één persoon de taak geven om LeBron af te stoppen, dan zullen we verliezen", stelt Warriors-forward Draymond Green. "Dat is een taak voor het hele team. Als we het op die manier zullen aanpakken, dan denk ik dat we het kunnen doen."

5) Kyrie Irving zal ondanks een knieblessure gewoon spelen voor de Cavaliers

James creëerde bij zijn terugkeer in Cleveland wederom een 'Big Three'. Waar hij in Miami vier jaar samenspeelde met sterren Dwyane Wade en Chris Bosh, daar kwam hij bij de Cavaliers Kyrie Irving en Kevin Love tegen.

Power forward Love is echter al sinds de eerste ronde van de play-offs uitgeschakeld door een schouderblessure en zal niet spelen in de Finals. Point guard Irving kampt al weken met een pijnlijke linkerknie, die hem in de vorige ronde zelfs twee wedstrijden kostte.

De 23-jarige Amerikaan is nog steeds niet volledig fit. "Maar ik zal gewoon spelen", beloofde hij woensdag. "Het is lastig voor hem", zei James. "Maar Kyrie op 50, 60, 70 procent is nog steeds beter dan geen Kyrie."

Route naar Finals

Cleveland Cavaliers
1) Cavaliers - Boston Celtics: 4-0
2) Cavaliers - Chicago Bulls: 4-2
3) Cavaliers - Atlanta Hawks: 4-0

Golden State Warriors
1) Warriors - New Orleans Pelicans: 4-0
2) Warriors - Memphis Grizzlies: 4-2
3) Warriors - Houston Rockets: 4-1

Programma Finals (alle wedstrijden beginnen om 3 uur Nederlandse tijd)
1) 4 juni: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers (Oakland)
2) 7 juni: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers (Oakland)
3) 9 juni: Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors (Cleveland)
4) 11 juni: Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors (Cleveland)
Zo nodig:
5) 14 juni: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers (Oakland)
6) 16 juni: Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors (Cleveland)
7) 19 juni: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers (Oakland)