Dafne Schippers maakte woensdag haar keuze voor de sprint wereldkundig, maar voor haar coach Bart Bennema was het al enige tijd duidelijk dat dit de richting was die de atlete op zou gaan.

"Het is een groot ding geworden in de Nederlandse pers, iedereen vond er wat van, maar voor mij was het al wel duidelijk", zegt Bennema in gesprek met NU.nl. "Niet al enkele maanden, omdat ze deze keuze echt zelf moest maken, maar mijn gevoel zei wel dat we deze kant op moesten."

Schippers noemde haar coach woensdag in Utrecht als een van haar belangrijkste adviseurs in haar keuze tussen de sprint of de meerkamp.

"Die gesprekken zijn al lang geleden begonnen, dan zet je alle zaken op een rijtje", stelt Bennema, die het voor Schippers met twee gouden medailles zeer succesvolle EK van vorig jaar in Zürich als belangrijk kantelpunt ziet.

"In haar hoofd zat dat ze altijd nog kon gaan sprinten als ze zich niet wist te plaatsen voor de zevenkamp. Ik heb voor de EK gezegd: 'Dit is hét moment, we gaan toch sprinten. Volgens mij past het beter bij je.' Maar ook toen moest ze er zélf voor kiezen."

Schippers koos voor de sprint en won Europees goud op de 100 en 200 meter. "Daarmee bewees ze dat het mogelijk was met de wereldtop mee te kunnen bij het sprinten", aldus Bennema. "Dat was wel iets waar we naar zochten. Als dat er niet was, dan denk ik niet dat deze keuze zo logisch was geweest."

Opluchting

De 22-jarige Schippers sprak zelf in Utrecht van een last die van haar schouders viel. Haar coach had zeker de laatste weken gemerkt dat de spanning voor het keuzemoment aan het "opbouwen" was bij zijn pupil.

"Maar ze wilde het op deze manier afronden", wijst Bennema op de meerkamp in Götzis waar Schippers afgelopen weekend startte.

"Ze heeft net niet de zevenkamp kunnen afmaken, maar het is goed zo. Ik weet niet of ik net zo opgelucht ben als Dafne, maar ik ben wel blij dat het klaar is, dat er duidelijkheid is."

Pijn

Die duidelijkheid zorgt er wel voor dat Bennema wat aanpassingen zal moeten doen in het trainingsprogramma van Schippers. "Maar het principe blijft hetzelfde. We zullen in de komende periode moeten uitvinden en uitproberen of ze het bijvoorbeeld nog steeds leuk vindt om te speerwerpen nu dat geen doel meer is."

Het hoogspringen, een onderdeel waarvan Schippers al jaren last van haar knie krijgt, zal wel geschrapt worden. "Haar knie zal niet meer de belasting krijgen waar ze pijn van krijgt. Het is niet zo dat ze 'm nooit meer zal voelen, maar niet meer zoals dat kan gebeuren door het hoogspringen."

De vraag is hoe veel progressie de eerste Nederlandse vrouw onder de 11 seconden (10,94 op de FBK Games) kan gaan boeken nu ze zich volledig op het sprinten kan focussen.

"Ik denk dat ze nog een stapje kan maken", zegt Bennema. "Maar het is niet alsof ze van 10,9 opeens 10,5 loopt. Zo'n stap zal het niet zijn, maar ik hoop wel dat het 't verschil kan maken tussen 10,9 en 10,8."