Dafne Schippers stond de laatste maanden voor de lastige keuze tussen de sprint of de meerkamp. Daarbij speelden veel factoren een rol, maar één zeker niet: het financiële aspect.

De 200 en met name de 100 meter, het koninginnennummer van de atletiek, staan veel hoger aangeschreven dan de meerkamp. Dat betekent ook dat er zowel in start- en prijzengelden als in commerciële activiteiten veel meer te verdienen valt als sprintster dan als meerkampster.

"Maar ik heb nog nooit gekozen voor het geld, ik heb altijd gekozen voor het plezier", benadrukte Schippers woensdag op de persconferentie in Utrecht waar ze bekendmaakte dat ze voor de sprint heeft gekozen.

De 22-jarige atlete merkte vorig jaar bij de EK in Zürich, waar ze goud won op de 100 en 200 meter, dat het sprinten haar "heel veel plezier" gaf. "Ik heb daar echt genoten van de wedstrijden. En de meerkamp kan ook best veel frustratie met zich meebrengen."

Schippers beseft dat haar medaillekansen op de WK en Spelen waarschijnlijk niet zijn gegroeid door haar keuze voor het sprinten. Vooral uit Jamaica en de Verenigde Staten kan ze heel veel concurrentie verwachten op de 100 en 200 meter.

"Ik ben bang dat ik op de meerkamp zekerder ben van de top acht dan bij de sprint. Ik moet nog veel stappen maken om met de Amerikaansen en Jamaicaansen te kunnen strijden, maar ik denk dat ik ook op de sprint een heel eind kan komen."

Hart

Het idee bij de buitenwereld was altijd dat haar hart vooral bij het meerkampen ligt, het onderdeel waar Schippers als juniore al de wereld- en Europese titel veroverde. "Maar ik heb geen voorkeur of dat mijn hart naar één van de twee gaat", stelde Schippers woensdag.

De Nederlands recordhoudster op de 100 en 200 meter zal in de komende periode niet heel veel gaan veranderen in haar manier van trainen. "Omdat ik ervan overtuigd ben dat ik daardoor harder loop."

"Maar er zullen natuurlijk wel meer accenten op de sprint worden gelegd. Meer starten bijvoorbeeld. En ik hoef minder op de 800 meter of het werpen te trainen."

Schippers zal in juli vier grote Diamond League-wedstrijden op rij gaan doen om zich op de sprint direct met de wereldtop te meten; in Parijs (4 juli) en Londen (24 juli) loopt ze de 100 meter en in Lausanne (9 juli) en Monaco (17 juli) de 200 meter.

"Dat is nieuw voor mij, vier grote wedstrijden op rij. Maar het is ook goed en leuk om mee te maken om daar tegen grote atleten te lopen."