Dafne Schippers zal bij de WK atletiek komende zomer en bij de Olympische Spelen volgend jaar op de sprint uitkomen en niet op de meerkamp.

Schippers maakte haar keuze woensdag in haar thuisstad Utrecht bekend. "Ik ben blij dat het hoge woord eruit is. Ik heb de keuze de laatste tijd wel ervaren als een last. Het heeft best wel veel energie gekost. De meeste vrouwen zijn niet zo goed in keuzes maken en ik ook niet, dus dit is wel een emotioneel moment."

De 22-jarige atlete denkt dat ze beter past bij het sprinten. "De meerkamp is toch zwaar. Mijn persoonlijkheid past meer bij het sprinten, een alles-of-niets-mentaliteit. Fysiek ben ik ook meer een geboren sprinter. Maar het belangrijkste was mijn gevoel. Dit voelt op verschillende manieren als de juiste keuze."

De keuze is voorlopig alleen voor de periode tot en met de Spelen van volgend jaar. "Tot Rio 2016 is dit definitief. Misschien ga ik daarna weer nadenken over deze keuze, misschien ook niet. Daar denk ik dan wel weer over na."

Wereldtop

Schippers dubde al enige tijd tussen de meerkamp en de sprint. Ze is van origine meerkampster, maar brak vorig jaar met Europese titels op de 100 en 200 meter ook definitief door op de meer prestigieuze sprintonderdelen.

De Utrechtse, die de afgelopen anderhalf jaar 'gewoon' als meerkampster is blijven trainen, heeft altijd benadrukt dat een combinatie van beide onderdelen niet mogelijk is, zeker niet als je tot de wereldtop wil behoren.

Schippers is zowel op de 100 en 200 meter als op de zevenkamp al geplaatst voor de WK die van 22 tot en met 30 augustus worden gehouden in Peking. Op de 100 meter is ze bovendien al officieel gekwalificeerd voor Rio 2016.

Götzis

Schippers begon afgelopen weekend in Götzis aan haar eerste zevenkamp in een jaar. Ze was op weg naar een podiumplaats en een nieuw Nederlands record toen ze moest afzeggen voor het slotonderdeel vanwege pijn in haar knie.

Die blessure heeft wel meegespeeld in haar keuze. "Maar het was het niet het belangrijkste."

"Het is een totaalplaatje. Ik heb eigenlijk al vanaf mijn zestiende last van mijn knie. Ik heb altijd heel erg gehoopt dat het weg zou gaan, maar elke meerkamp ging die knie weer pijn doen."

FBK Games

Een week voor Götzis maakte de pupil van Bart Bennema nog indruk door bij de FBK Games in Hengelo 10,94 te lopen op de 100 meter. Ze werd daarmee de eerste Nederlandse vrouw ooit - en de eerste Europese vrouw sinds 2004 - onder de elf seconden op het koninginnennummer.

Met haar nieuwe Nederlands record staat Schippers voorlopig achtste op de seizoensranglijst op de 100 meter. De 22,39 die ze in Götzis neerzette op de 200 meter brengt haar ook op achtste plek op de ranking van beste tijden van het jaar.

Op de meerkamp zou Schippers bij de medaillekandidaten hebben gehoord bij de WK en de Spelen. In 2013 werd ze derde bij de WK op de zevenkamp. Een jaar daarvoor was de Nederlandse bij haar olympische debuut als twaalfde geëindigd op het allroundonderdeel van de atletiek.