De Nederlandse judoploeg heeft als doelstelling om minimaal drie medailles te winnen op de Europese Spelen in Bakoe, die van 12 tot en met 28 juni gehouden worden.

"We gaan voor minstens drie medailles in Bakoe", zei directeur topsport Henry Bonnes dinsdag bij de presentatie van de judoploeg voor Bakoe.

Anders dan bij andere sporten gelden de Europese Spelen bij het judo als officiële Europese kampioenschappen, nadat de EK in april in Glasgow niet doorging. 

Bonnes: "Door het niet doorgaan van het EK hebben de judoka's de route wat moeten aanpassen, maar ik reken erop dat ze er straks zullen staan in Baku. Nederland is het als judoland aan zichzelf verplicht om met medailles terug te keren."

Presentatie judoploeg Bakoe

Onderzoek

Vorig jaar haalde Nederland vier EK-medailles, waaronder goud voor Kim Polling en Dex Elmont. De ploeg die dit jaar afreist bestaat uit zeven mannen en zeven vrouwen. Anicka Van Emden (tot 63 kilogram), die in 2014 brons pakte, ontbreekt vanwege een onderzoek van de Dopingautoriteit.

Daartegenover staat dat Juul Franssen op het laatste moment aan de selectie is toegevoegd. Ook zij komt uit in de categorie tot 63 kilogram, maar is niet de directe vervanger van Van Emden.

Bonnes: "Juul stond op de reservelijst. Door een aantal afzeggingen, waaronder ook Van Emden, kan ze nu alsnog meedoen.

Het vrouwenteam van bondscoach Marjolein van Unen bestaat verder uit Birgit Ente (tot 52 kilogram), Sanne Verhagen (tot 57), Kim Polling (tot 70), Marhinde Verkerk (tot 78), Guusje Steenhuis (tot 78) en Tessie Savelkouls (plus 78).

De mannenploeg van bondscoach Maarten Arens bestaat uit Jeroen Mooren (tot 60), Dex Elmont (tot 73), Guillaume Elmont (tot 90), Noël van 't End (tot 90) Henk Grol (tot 100), Michael Korrel (tot 100) en Roy Meyer (plus 100).