De Nederlandse ploeg heeft bij de Europese Spelen later deze maand in Bakoe minimaal acht medailles als doelstelling. Die medailles moeten bij minimaal vijf verschillende sporten gewonnen worden.

"We willen excelleren in Bakoe. Die acht medailles hebben we als ondergrens", zei Jeroen Bijl, de chef de mission van NOC*NSF, dinsdag op Papendal bij de presentatie van de Nederlandse ploeg.

"Het was wel lastig om tot een doelstelling te komen", vervolgde Bijl. "Bij de Olympische Spelen gaan we voor een plek bij de eerste tien in het medailleklassement. Maar het programma van de Europese Spelen is heel anders en ze worden voor het eerst georganiseerd."

Nederland vaardigt 119 sporters af naar Bakoe in zeventien sporten en 24 disciplines. In totaal staan er in de hoofdstad van Azerbeidzjan 31 disciplines op het programma, waarvan er 25 olympisch zijn. Er doen ongeveer 6000 sporters mee en er zullen 253 gouden medailles worden uitgereikt.

Allure

Volgens Bijl heeft het evenement in de Azerbeidjaanse hoofdstad de 'allure' van de Olympische Spelen. "De organisatie is absoluut top. Het is ook een absoluut topsportevenement en zo benaderen we het ook als NOC*NSF."

"In bijna alle sporten zullen onze beste sporters deelnemen. Je moet een redelijke kans hebben om de top acht te halen."

Niet bij elke sport gaat het in Bakoe om een 'volwaardig' seniorentoernooi. Zo worden bij het zwemmen, waterpolo, synchroonzwemmen en schoonspringen jeugdtoernooien afgewerkt. In het judo gelden de Europese Spelen juist als officieel EK, terwijl Nederland in sporten als wielrennen, tafeltennis, volleybal (vrouwen), schermen en BMX zijn toppers af zal vaardigen.

Illusie

NOC-NSF-voorzitter André Bolhuis benadrukte echter dat het niveau bij alle sporten hoog zal zijn. "Ik heb geluiden gehoord dat het allemaal wat minder zou zijn, maar dat is een illusie", aldus Boulhuis.

"De top van Europa zal aanwezig zijn. Je moet op het juiste moment heel goed zijn om een medaille te winnen en dat zal niet makkelijk zijn."

De openingsceremonie van de eerste Europese Spelen is op 12 juni, terwijl de sluitingsceremonie op 28 juni plaatsvindt. De volgende Europese Spelen, in 2019, zijn al toegewezen aan Nederland, maar de organisatie moet de financiële dekking (kosten: 125 miljoen euro) van het evenement nog rondkrijgen.