Judoka Anicka van Emden zal vanwege een onderzoek van de Dopingautoriteit niet deelnamen aan de Europese Spelen later deze maand in Bakoe, die gelden als officieel EK.

"De Dopingautoriteit is van mening dat ik een procedurele fout heb begaan" aldus Van Emden, die uitkomt in de klasse tot 63 kilogram.

Van Emden wordt niet verdacht van gebruik van verboden middelen, benadrukt Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit. Beide partijen willen verder geen details geven. 

Van Emden: "Lopende het onderzoek kan ik hier verder geen mededelingen over doen, maar mijn sportieve activiteiten heb ik tijdelijk opgeschort. Zodra ik volledige duidelijkheid heb, en dat kan een aantal weken duren, zal ik hiermee naar buiten treden."

Ziek

Van Emden meldde zich ruim een week geleden op het laatste moment af voor de World Masters in Rabat, officieel omdat ze ziek was. Ze blijkt echter in een dopingonderzoek te zijn beland.

De nummer vier van de wereld pakte in 2011 en 2013 brons in de klasse tot 63 kilogram bij de WK. In 2011 verloor ze de finale van de EK en moest ze zich tevreden stellen met zilver.

Van Emden liep in 2012 de Olympische Spelen van Londen mis, omdat de Nederlandse judobond in haar categorie voor Elisabeth Willeboordse koos. Volgend jaar in Rio de Janeiro wil de Rotterdamse wel van de partij zijn.

Door de afwezigheid van Van Emden zal de Nederlandse judoploeg in Bakoe uit zes mannen en zes vrouwen bestaan.

De Europese kampioenschappen zouden eigenlijk in april in Glasgow worden gehouden, maar vanwege financiële problemen gaf de organisatie het toernooi terug.