De Nederlandse volleyballers hebben zich zondag ten koste van Spanje geplaatst voor het Europees kampioenschap.

Oranje pakte in Doetinchem de twee sets die nog nodig waren na de 3-0 overwinning in de uitwedstrijd in Spanje. De eindstand was 3-1 (23-25, 27-25, 25-23 en 25-18) in het voordeel van de thuisploeg.

Bondscoach Gido Vermeulen begon de wedstrijd met dezelfde zeven als in de eerste wedstrijd in Spanje: Nimir Abdelaziz, Dick Kooy, Jeroen Rauwerdink, Kay van Dijk, Thomas Koelewijn, Rob Bontje en libero Gijs Jorna.

De eerste set ging redelijk gelijk op, maar Spanje, dat elf plaatsen lager staat op de wereldranglijst dan Nederlander (36 om 25)  kwam als eerste op setpoint: 24-22. Het tweede setpoint werd verzilverd.

Initiatief

In de tweede set kwam Nederland achter (3-6), maar Oranje vocht zich terug en nam het initiatief over. Nederland kwam als eerste op setpoint maar maakte het niet af. Spanje kreeg ook een kans maar verzuimde met een opslagfout. Oranje herpakte zich en won de set.

In de derde en vierde set kwam Nederland niet meer in de problemen.

Het Europees kampioenschap wordt in oktober wordt gehouden in Italië en Bulgarije.

De 'Lange Mannen' deden twee jaar geleden ook mee aan het EK. De ploeg werd toen door Italië uitgeschakeld in de play-offronde voor een plek in de kwartfinales.