Pien Keulstra is zondag in Weert voor het eerst in haar loopbaan Nederlands kampioene triatlon op de olympische afstand geworden.

Na 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen had de 21-jarige atlete 42 seconden voorsprong op nummer twee Sarissa de Vries. Ilona Eversdijk werd derde.

Keulstra, die in 2011 nog de jongste Nederlands kampioene ooit bij de senioren werd op de schaatsbaan maar in 2014 overstapte naar de duatlon, verloor tijd op het zwemonderdeel.

Ze had haar achterstand echter aan het einde van het fietsgedeelte weer ingelopen. Bij het hardlopen nam ze vervolgens afstand van haar rivales.

Sterksten

De twee sterkste atletes ontbraken in Weert. Maaike Caelers, kampioene in 2007, en Rachel Klamer zijn namelijk bij de World Triathlon Series in Londen, die deel uitmaakt van het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Op de Spelen in 2012 in de Engelse hoofdstad werd Klamer bij de triatlon 36e. Caelers eindigde toen als 41e.

Van der Stel

Bij de mannen werd Marco van der Stel Nederlands kampioen. De Rotterdammer slaagde er in tegenstelling tot Caelers en Klamer niet in zich te plaatsen voor de wedstrijd in Londen.

Daarom richtte Van der Stel zich volledig op het NK, waar hij zijn concurrenten één voor één afschudde. De laatste vijf kilometer van het looponderdeel soleerde Van der Stel naar de finish. Martijn Dekker legde achter hem beslag op het zilver, Marco Akershoek werd derde.