De Nederlandse vrouwenacht, de damesdubbelvier en de twee-zonder-stuurvrouw hebben zondag zilver veroverd bij de EK roeien in het Poolse Poznan.

Monica Lanz, Jenny de Jong, Lies Rustenburg, Sophie Souwer, Alette Jorritsma, Claudia Belderbos, Wianka van Dorp, Heleen Boers en stuurvrouw Ae-Ri Noort kwamen in de finale van de achten dicht bij het goud, maar Rusland kwam een kleine seconde eerder over de streep.

Titelverdediger Roemenië kwam niet verder dan de derde plaats.

De Oranje-acht won in 2012 brons bij de Olympische Spelen van Londen, maar alleen Belderbos en Bouw zaten destijds ook in de boot.

Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw gaven in de olympische dubbelvier ruim een halve seconde toe op winnaar Duitsland. Het brons ging naar Polen.

Twee jaar geleden eindigde de Nederlandse boot ook achter Duitsland op de EK. Van het huidige kwartet roeide toen alleen Beukers ook mee.

Twee-zonder

Elisabeth Hogerwerf en Olivia van Rooijen waren in de finale van de twee-zonder duidelijk niet opgewassen tegen het Britse duo Helen Glover en Heather Stanning.

De olympisch kampioenen pakten goud met een voorsprong van ruim 6,5 seconden.

Roemenië werd derde op 7,5 seconden van het Oranje-duo, dat twee weken geleden in het Sloveense Bled nog een wereldbeker won.

Mannen

In het mannentoernooi eindigde de vier-zonder als vijfde. Harold Langen, Peter van Schie, Vincent van der Want en Govert Viergever kwamen in de finale ruim twee tellen tekort voor het podium, waar nu Groot-Brittannië, Griekenland en Wit-Rusland op stonden.

De lichte vier-zonder met Joris Pijs, Jort van Gennep, Timothee Heijbrock en Bjorn van den Ende werd ook vijfde op ruim twee seconden van de ereplaatsen. De Europese titel ging naar Zwitserland, voor Frankrijk en wereldkampioen Denemarken.

Beide lichte dubbeltweeën wisten eveneens geen medaille te pakken. De tweeling Tycho en Vincent Muda werden vierde en bij de vrouwen eindigden Elisabeth Woerner en Maaike Head als vijfde.