Marit Bouwmeester en Pieter-Jan Postma hebben zaterdag succes geboekt tijdens de Delta Lloyd Regatta. Beide zeilers zegevierden in Medemblik.

Bouwmeester, de Friese wereldkampioene in de olympische klasse Laser Radial, won ook de afsluitende medalrace op het IJsselmeer en vergrootte haar voorsprong op de concurrentie. De Ierse Annalise Murphy pakte op gepaste afstand het zilver, het brons was voor de Belgische Evi van Acker.

Postma schreef de Delta Lloyd Regatta in de Finn-klasse voor het eerst op zijn naam. De Fries eindigde als tweede in de medalrace en dat was voldoende om de leiding in het algemeen klassement te behouden.

Hij greep al drie keer naast de eindzege in Medemblik en was erg blij met de winst. "Ik heb wel een paar keer teruggedacht aan de afgelopen jaren. Nu moest het er maar eens van komen’’, zei Postma na zijn race. "Het is heerlijk om die reeks tweede plaatsen te doorbreken. Ik wilde echt graag winnen."

Video: Zeiler Postma wint Regatta in Medemblik

Postma kende de afgelopen maanden een mindere periode en moet zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen. ''Dan is zo’n zege hier een mooie opsteker. Het was nog spannend, maar ik heb hier deze week gewoon goed gezeild.’’

De klasse 49er FX gaf een volledige Nederlands podium. Het duo Annemiek Bekkering/Annette Duetz was ongenaakbaar in Medemblik. Remy Oomens en Josca Hummel pakten het zilver en Nina Keijzer/Francisco Rebelo de Andrade het brons.

Rutger van Schaardenburg greep naast de zege in de Laser. Hij werd tweede in de eindstand.

Van Rijsselberghe

Windsurfer Kiran Badloe kwam ook net tekort voor de zege. Hij won weliswaar de medalrace, maar zijn concurrent Pawel Tarnowski behaalde net genoeg punten om de Nederlander voor te blijven. 

Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe werd laatste in de medalrace en achtste in het klassement. Hij zag zijn kansen op de zege donderdag al verdwijnen door een diskwalificatie.

Lilian de Geus, al zeker van de Olympische Spelen volgend jaar Rio, won de slotrace bij de vrouwelijke windsurfers. Ze maakte geen kans meer op het goud, maar veroverde door haar sterke slotoptreden onder zware omstandigheden wel het brons.