Dafne Schippers bezet na de eerste dag de tweede plaats op de zevenkamp bij het prestigieuze meerkampgala in het Oostenrijkse Götzis.

Schippers, die afgelopen zondag 10,94 liep op de 100 meter, vergaarde op de vier onderdelen van zaterdag 3995 punten en ligt op koers voor een Nederlands record.

Schippers sloot af met 22,39 op de 200 meter. Even daarvoor stootte ze de kogel naar een persoonlijke recordafstand van 14,66 meter. Schippers heeft iets minder punten dan de Canadese Brianne Theisen-Eaton, die leidt met 4031 punten. De Britse olympisch kampioene Jessica Ennis-Hill staat derde met 3928.

Schippers werd in Götzis wel gehinderd door wespensteek. "De angel moest eruit worden gehaald, het irriteerde flink." Ze heeft ook last van haar knie. Het hinderde haar bij het hoogspringen en kogelstoten. ''Die knie moet na iedere poging bij het hoogspringen losgemaakt worden. Er is niets aan te doen. Ik kan het alleen voorkomen door technisch nog beter te springen.''

Schippers in actie in Götzis

De Utrechtse benadrukt dat ze in deze fase van het seizoen geen enkel risico wil nemen. ''Als ik het gevoel krijg dat ik schade kan oplopen, is het niet verstandig om door te gaan. Maar daar ga ik op dit moment echt niet van uit.''

Anouk Vetter is bezig aan een bijzondere zevenkamp. Ze staat zesde door onder meer het kogelstoten te winnen met 15,41. Nadine Visser is de nummer negen in de tussenstand. Wereldkampioene indoor Nadine Broersen valt wat tegen op de elfde plaats.

Sintnicolaas

Bij de mannen neemt Eelco Sintnicolaas de vijfde plaats in na de eerste vijf onderdelen van de tienkamp. De winnaar van het brons op de zevenkamp bij de afgelopen EK indoor verzamelde 4286 punten. Hij leverde bij het hoogspringen (1,91) en op de 400 meter (48,48) iets in op zijn Nederlands record (8506).

Pieter Braun is de verrassing in Götzis bij de mannen. Hij noteerde vier persoonlijke records en bezet de zevende plaats in de tussenstand met 4225 punten. De Duitser Kai Kazmirek voert het klassement aan met 4409 punten. De Amerikaan Jeremy Taiwo volgt met 4388 en de nummer drie is de Duitser Rico Freimuth (4331).

Sintnicolaas had al aangekondigd een aanval te willen doen op zijn eigen Nederlands record.

WK

Het gala in Oostenrijk geldt als officieus WK. Schippers en Sintnicolaas hebben zich al geplaatst voor de WK eind augustus in Peking. De andere Nederlanders hopen in Götzis de limiet te halen.

Dit jaar zou wereldrecordhouder (9039 punten) en olympisch en wereldkampioen Ashton Eaton voor het eerst zijn opwachting maken in het Mösle Stadion, maar de Amerikaan meldde zich zaterdag vlak voor het begin van de wedstrijd geblesseerd af.