Zeven Nederlanders zullen dit weekend meedoen aan de prestigieuze meerkamp in Götzis. Eelco Sintnicolaas hoopt in Oostenrijk zijn eigen Nederlands record op de tienkamp te verbeteren.

"Ik merk dat ik in supervorm ben", zegt de 28-jarige Sintnicolaas. "Ik laat op trainingen en wedstrijden zien dat ik beter kan presteren dan in andere jaren. Dat is absoluut geen garantie, maar het zijn wel goede basisvoorwaarden voor een goede tienkamp."

De drievoudig Nederlands atleet van het jaar zag zijn goede gevoel twee weken geleden bevestigd worden bij wedstrijden in Hoorn, waar hij zijn persoonlijk record op de 100 meter na bijna vijf jaar verbeterde en op 10,62 zette.

"Dat was voor mijn gevoel wel het belangrijkste pr wat ik kon halen. Ik móést gewoon een stapje zetten in mijn snelheid. Die 10,62 was fijn voor het vertrouwen."

Sintnicolaas veroverde begin maart nog brons op de zevenkamp bij de EK indoor in Praag, maar zijn voorbereiding op dat toernooi was niet ideaal. "Dat EK kwam eigenlijk een beetje te vroeg. Het voelt nu totaal anders dan voor 'Praag'. Ik voel me gewoon veel fitter."

Hamstring

Sintnicolaas is ook veel fitter dan precies een jaar geleden, toen hij de Hypomeeting in Götzis moest overslaan vanwege een hamstringblessure. De laatste keer dat hij de tienkamp in Oostenrijk afmaakte, in 2012, zette de Apeldoorner het Nederland record op 8506 punten.

"Natuurlijk is de WK (eind augustus in Peking, red.) dit jaar het belangrijkste, maar Götzis is óók een belangrijke wedstrijd. Zo vaak heb je niet de kans om een topmeerkamp neer te zetten. Het weer moet ook goed zijn voor een Nederlands record, maar mijn gevoel is goed."

Traditioneel staan vrijwel alle toppers aan de start in Götzis. Dit jaar zou wereldrecordhouder (9039 punten) en olympisch en wereldkampioen Ashton Eaton voor het eerst zijn opwachting maken in het Mösle Stadion, maar de Amerikaan meldde zich zaterdag vlak voor het begin van de wedstrijd geblesseerd af.

Schippers

Naast Sintnicolaas zullen Ingmar Vos en Pieter Braun namens Nederland starten op de tienkamp in Götzis. Pelle Rietveld, vorig jaar de beste Nederlander op de vijfde plaats, mist de topvorm en doet niet mee.

Bij de vrouwen bestaat het Oranje-contingent uit Dafne Schippers, Nadine Broersen, Nadine Visser en Anouk Vetter. Schippers en Sintnicolaas hebben zich al geplaatst voor de WK. De andere Nederlanders hopen in Götzis de limiet te halen.

Schippers, sinds afgelopen weekend de eerste Nederlandse vrouw onder de 11 seconden op de 100 meter, begint aan haar eerste meerkamp sinds Götzis vorig jaar. De Utrechtse eindigde toen als derde in Oostenrijk, vlak voor Broersen.

De Europees kampioene op de 100 en 200 meter zal na de Hypomeeting nog in twee Diamond League-wedstrijden uitkomen en zal daarna beslissen of ze op de WK van dit jaar en de Spelen van volgend jaar zich zal richten op de sprint of de meerkamp.

Titelverdedigers Trey Hardee (VS) en Katerina Johnson-Thompson (Groot-Britannië) hebben zich afgemeld voor Götzis. De tien- en zevenkamp beginnen zaterdag iets na 11 uur en zijn zondag aan het eind van de middag klaar.