De Nederlandse zeilers blijven goed presteren tijdens de Delta Lloyd Regatta in Medemblik. Pieter-Jan Postma (Finn), Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Annemiek Bekkering/Annette Duetz (49erFX) beginnen zaterdag als klassementsleiders aan de afsluitende medalrace.

Pieter-Jan Postma moet zaterdag op weg naar zijn eerste zege in Medemblik vooral de Australiër Jake Lilley in de gaten houden. 

Ook Bekkering en Duetz verdedigen in de 49erFX een riante voorsprong. 

Marit Bouwmeester moet afrekenen met de Ierse Annalise Murphy en de Belgische Evi van Acker. De Friezin noteerde twee tweede plaatsen en heeft de Ierse Murphy op twee punten achter haar staan.

Windsurfer Kiran Badloe zakte vrijdag in zijn laatste race van de eerste naar de derde plaats, maar ook hij maakt nog kans op de eindzege. De Pool Pawel Tarnowski leidt bij de windsurfers.

Badloe verspeelde zijn eerste positie in de laatste race. ''Ik sloeg om. Ik lag op de vijfde plaats, dus alle kans op een goed resultaat. Ik finishte uiteindelijk als veertiende. Het gat is zeven punten met Tarnowski. Ik zie nog kansen’’, zei de jonge Nederlander.

Van Schaardenburg

In de Laser-klasse is Rutger van Schaardenburg in een fel gevecht om het goud verwikkeld met Matthew Wearn. De Australiër heeft een klein voordeel. Windsurfster Lilian de Geus is kansloos voor de eindzege, maar kan wel op het podium eindigen. Ze begint als nummer drie aan de medalrace.

Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe zag zijn kansen op de zege donderdag al verdwijnen door een diskwalificatie. Hij begint op grote achterstand als achtste aan de medalrace.

Voor Nicholas Heiner, de concurrent van Van Schaardenburg in de strijd om een olympisch ticket is de Regatta al voorbij. Hij mist zaterdag de race die beslist over goud, zilver en brons.