De Nederlandse volleybalvrouwen hebben donderdag de halve finale van de Montreux Masters in Zwitserland bereikt.

In de derde poulewedstrijd werd grootmacht en regerend Europees kampioen Rusland met 3-1 gevloerd: 25-20, 23-25, 25-17 en 25-22.

Oranje kwam in de eerste set terug van een 11-8 achterstand en won uiteindelijk ruim. De tweede set viel juist in de slotfase de andere kant op, waarna de Nederlandse vrouwen zoekende leken in het begin van de derde set.

De 4-0 achterstand werd echter snel omgebogen, waarna de volleybalsters van coach Giovanni Guidetti de wedstrijd domineerden en zonder problemen uitspeelden.

Woensdag wonnen de vrouwen al met 3-0 van China. De wedstrijd vrijdag tegen de Dominicaanse Republiek in Groep A is daardoor van minder belang. In poule B zitten Japan, Duitsland, Italië en Turkije.

Guidetti had zijn basisopstelling ten opzichte van de wedstrijd tegen China op twee posities gewijzigd: Debby Stam begon als libero op de plek van Myrthe Schoot terwijl Celeste Plak de passer/loper positie van Judith Pietersen overnam. Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Slöetjes (diagonaal), Quinta Steenbergen en Yvon Beliën (midden) en Anne Buijs (passer/loper) hadden hun plek behouden.