Windsurfer Dorian van Rijsselberghe maakt geen kans meer op de eindzege in de Delta Lloyd Regatta in Medemblik. 

De olympisch kampioen in de RS:X werd donderdag gediskwalificeerd voor een ongeoorloofde actie in de zevende race.

Van Rijsselberghe begon matig met een veertiende plaats, maar herstelde zich met twee tweede plaatsen.

Een botsing met de Fransman Paul Rozier kostte de Nederlander echter een goed klassement. Rozier diende een protest in en kreeg het gelijk aan zijn zijde van de wedstrijdleiding.

"Mijn kansen om hier te winnen zijn nu wel weg. Bij een slalomboei liet Paul veel ruimte. Ik passeerde binnendoor en hij voer bij mij achter naar binnen", legde de balende Van Rijsselberghe uit. 

"Het is altijd lastig voor de jury om te bepalen wie er gelijk heeft. Maar ik windsurf lang genoeg om te weten wat wel en niet kan."

De jonge Nederlander Kiran Badloe (20) gaat vooralsnog aan de leiding in Medemblik. Hij loste op de derde wedstrijddag de Pool Pawel Tarnowski af als leider. Badloe won twee races en eindigde een keer als vijfde.

Bekijk de reactie van Van Rijsselberghe:

Van Schaardenburg

Rutger van Schaardenburg doet nog mee om de winst in de Laser-klasse. Hij vergaarde na zes races net zoveel punten (10) als de Australische leider Matthew Wearn.

Voor Nicholas Heiner, de concurrent van Van Schaardenburg in de strijd om een olympisch ticket, verloopt de Regatta minder voorspoedig. Hij staat zeventiende en zal vrijdag alles op alles moeten zetten om de medalrace te halen.

Fysieke klachten

Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen staakten in de 470-klasse uit voorzorg de strijd. Het Nederlandse tweetal stond tweede, maar heeft wat fysieke klachten.

Vanwege de belangrijke wedstrijden die de komende tijd gepland staan (wereldbeker, EK en olympisch testevent in Rio) besloten ze niet meer in de boot te stappen.