Churandy Martina is voor het eerst in vier jaar blessurevrij en vindt het dus geen probleem dat hij zich zondag bij de FBK Games zowel op de 100 als de 200 meter nog niet wist te plaatsen voor de wereldkampioenschappen atletiek.

"Het is nog vroeg in het seizoen, waarom zou ik me zorgen moeten maken?", zegt Martina. "Ik maak me nooit zorgen."

De 30-jarige Nederlander, die de laatste jaren kampte met een hardnekkige liesblessure, heeft zich voor het eerst sinds 2011 zonder kwetsuren kunnen voorbereiden op een seizoen.

"Ik heb vanaf het winterseizoen normaal kunnen trainen. Vanaf het begin was het goed, geen enkel probleem. Als ik wedstrijden blijf lopen, dan komt alles vanzelf."

Positief

Martina won in Hengelo de 200 meter, maar bleef met zijn tijd van 20,66 zestien honderdsten boven de WK-limiet. Op de 100 meter kwam de Nederlands recordhouder niet verder dan de zesde plaats in 10,40, waar de limiet op 10,16 is vastgesteld.

"Ik liep al die jaren met pijn en dan ga je op een bepaalde manier lopen. Nu moet ik er weer aan wennen om zonder pijn te lopen en mijn normale manier van lopen weer terugvinden."

De sprinter van Curaçao moet ook geloven dat hij niet weer geblesseerd zal raken. "Ik moet mezelf vertrouwen dat er niks kapot gaat, daar moet ik ook weer aan wennen. Het is een beetje raar nu, maar het gaat al beter. Alles wat ik normaal deed, moet ik gewoon weer gaan doen."

Martina, die vorig jaar bij de EK als titelverdediger niet verder kwam dan de vierde plaats op de 200 meter, heeft er nooit rekening mee gehouden dat zijn kwetsuur niet over zou gaan. "Anders gaat die blessure nooit weg, dat is logisch. Je moet gewoon positief blijven."