Coach Bart Bennema zag in de trainingen al dat Dafne Schippers veel progressie had geboekt, maar ook hij genoot van de historische 10,94 die zijn pupil zondag op de 100 meter bij de FBK Games op de klokken zette.

"Ik vind het tekenend voor Dafne dat ze het op dit moment weer weet te doen", aldus Bennema. "Dit was het goede moment voor dit record, voor het Nederlandse publiek."

"Ook de manier waarop was top. Ze liet zich niet bang maken doordat ze na een paar meter achter lag, maar bleef vertrouwen houden dat ze goed kon doorlopen. Dat vind ik typerend en het zegt dat we op de goede weg zijn."

De 22-jarige Schippers verbrak in Hengelo haar eigen Nederlands record van 11,03 en dook zo als eerste Nederlandse vrouw onder de 11 seconden op de 100 meter.

"Voor sprintsters is dat een belangrijke grens", stelt Bennema. "Ik denk dat we ons allebei voor de wedstrijd een beetje afvroegen wat het zou worden, want we zijn al bezig met de meerkamp van volgend weekend in Götzis."

"Ik was dus benieuwd wat er zou gebeuren, maar je zag haar komen na de start, dat was mooi om te zien. En die tijd was helemaal leuk. Eindelijk. Vorig jaar had ze al een paar keer pech met de omstandigheden, dat het net niet was. En nu loopt ze het gewoon."

Topvorm

Bennema denkt net als Schippers dat er nog voldoende rek zit in de tijd van de Utrechtse.

"Het was een goede race, maar het eerste stuk kan nog wat strakker worden uitgevoerd, dan komt ze er in het laatste deel wat beter in. Als ze dat doorkrijgt - en dat komt met wedstrijden lopen - dan verwacht ik nog wel wat bijzonders."

De Europees kampioene op de 100 en 200 meter is zo vroeg in het seizoen bovendien nog niet in de absolute topvorm.

"Vorig jaar zag je dat ook; richting de EK kwam er nog een stapje bovenop. Ik wil eigenlijk dat ze voor de 200 meter nog een klein beetje slanker wordt tijdens het seizoen en dan kan ze nog wel wat harder knallen."

Zevenkamp

Schippers staat met haar toptijd op de derde plaats van de seizoensranking en staat nu zeventiende op de ranglijst van snelste 100 meter-loopsters wereldwijd in de huidige olympische cyclus. Ze is bovendien de eerste Europese vrouw sinds Joelia Nesterenko in 2004 die onder de 11 seconden loopt op de 100 meter.

Toch is het niet zeker dat de Nederlandse bij de WK eind augustus in Peking ook zal starten op de 100 meter, aangezien ze binnenkort zal kiezen tussen de sprint en de meerkamp. Schipppers start komend weekend in Götzis op haar eerste zevenkamp in een jaar.

Bennema: "We hebben op veel onderdelen winst geboekt, dat wil ze laten zien, dat wil ze ook zélf zien. Het ligt ook aan de omstandigheden, maar ik verwacht dat daar een nieuw Nederlands record er ook wel in moet zitten. Dit record betekent in ieder geval dat ze in vorm is voor Götzis."