Ranomi Kromowidjojo komt de laatste maanden niet in de buurt van haar toptijden, maar haar coach Patrick Pearson heeft een groot vertrouwen dat zijn pupil zich over ruim een jaar bij de Spelen wél kan verbeteren.

"Het zou een probleem zijn als alles wat ze doet op het niveau van 2012 zou zijn, maar dat ze alsnog anderhalve seconde trager zwemt. Dan zit je met je handen in het haar", zegt Pearson in gesprek met NU.nl in het SENTIDO Zeynep Resort, Golf & Spa in het Turkse Belek, waar de Nederlandse zwemploeg de afgelopen twee weken op trainingskamp was.

"Maar ik zie dat ze op een heleboel vlakken nog ruimte heeft om naar het niveau van 2012 te groeien - en dat ze op een heleboel vlakken al een ontwikkeling heeft gemaakt. Ik heb dus echt vertrouwen dat het goed komt en dat heeft zij ook."

De 24-jarige Kromowidjojo kwam begin april bij de Swim Cup in Eindhoven tot 53,69 op de 100 meter vrije slag, waar haar persoonlijk record sinds de Swim Cup van 2012 op 52,75 staat. Voor de buitenwereld was die tijd - en het verschil met winnares Femke Heemskerk (52,69) - zorgwekkend.

"Maar ik verwachtte dit niveau bij de Swim Cup, dat heb ik intern ook aangegeven", aldus Pearson, die sinds vorig jaar juni werkt met de olympisch kampioene als opvolger van Christiaan Sloof. "Volgens mij zit ze nog steeds op de goede route; afgelopen december zwom ze nog 54,3 en nu al 53,6."

Meetbaar

Voor iemand die naar eigen zeggen 'heel veel' meet, haalt Pearson juist veel vertrouwen uit iets dat níét meetbaar is; het geloof dat Kromowidjojo iets extra's kan in de belangrijkste seizoenen en op de belangrijkste momenten.

"Vanaf het begin van het olympische seizoen gaat er een knop om en dan krijg je een Ranomi die van heel scherp naar buitenaards scherp gaat. Dan komt er een vrouw die zó zelfverzekerd is in wat ze doet, dat is exceptioneel. Ik heb dat heel weinig gezien. Dat is niet meetbaar, maar je proeft het als je met haar samen bent."

Volgens Pearson is het onmogelijk om die flow vier jaar vast te houden. "Sommige mensen zien dat wellicht als een zwakte, want bij al die toernooien tussen twee Spelen in laat je misschien niet zien wat je kúnt laten zien."

De coach vergelijkt het met een gasbrander. "Op dit moment staat de gaskraan beperkt open. Die gaat straks meer open staan, maar de kraan vol openzetten kost heel veel energie en die energie gaat snel op. Dus doet ze daar heel zuinig mee, anders gaat de vlam te vroeg uit."

Goedgemutst

Dat betekent dat er een gerede kans is dat Pearson na de WK langebaan begin augustus in Kazan zal moeten uitleggen waarom Kromowidjojo géén wereldkampioen is geworden. "Het is niet reëel dat ze op de 100 vrij in een paar maanden van 53,6 naar 52,6 gaat, maar dat is niet erg. Het is niet iets waar ik mij zorgen over maak."

"Ik probeer wel de bezorgdheid bij anderen weg te halen, maar ik heb heel veel vertrouwen in wat we doen en dan laat het me echt koud wat andere mensen daarvan vinden."

Pearson erkent dat het voor Kromowidjojo af en toe wel vervelend kan zijn om steeds te moeten uitleggen waarom ze nog geen 52'er zwemt, maar hij ziet vooral een zwemster die 'goedgemutst' is.

"Ze heeft het plezier weer teruggevonden in het zwemmen. Ik zeg niet dat dat door mij komt, ze heeft ook heel veel gesprekken met andere mensen gehad. Er is heel veel veranderd, maar de basis - plezier - is weer terug. En dat is iets wat ze vorig jaar wel kwijt was in deze periode."