Ellen van Langen denkt dat Sifan Hassan na haar record op de incourante 1000 meter ook in staat moet zijn om haar toptijd op de 800 meter uit de boeken te lopen, maar de geboren Ethiopische is zelf een stuk voorzichtiger.

"Dat record is echt heel moeilijk om te verbreken, ik denk niet dat ik het ooit ga lopen. Ik ben ook meer van de lange afstand", zegt Hassan, die zondag de 1000 meter bij de FBK Games won en het 22 jaar oude record van Van Langen uit de boeken liep.

De voormalig topatlete, als eventmanager nauw betrokken bij de organisatie van de FBK Games, won in 1992 olympisch goud op de 800 meter in een toptijd van 1.55,54.

"Als je nu 1.55 loopt, dan hoor je bij de top van de wereld", aldus Hassan. "Niemand loopt dat op dit moment, de toppers lopen 1.57. Ik heb de 800 meter ook maar twee keer gelopen in mijn leven."

Half juni zal de jonge Nederlandse, die zich vooral richt op de 1500 en 5000 meter, bij wedstrijden in Rabat voor de derde keer de 800 meter gaan lopen. "Ik ga daar proberen om onder de 2 minuten te lopen. Niet 1.55."

Van Langen sluit niet uit dat Hassan ooit ook een aanval gaat doen op haar 23 jaar oude record op de 800. "Ik zei na de race al tegen Sifan dat ze misschien nu voor dat record kan gaan. Ze vindt het zelf misschien nog een stap te ver, maar ik denk dat het zo kan gebeuren."

Knap

De voormalig topatlete was er niet rouwig om dat de Europees kampioene op de 1500 meter (indoor en outdoor) zondag met een tijd van 2.34,68 haar Nederlands record op de 1000 meter (2.35,21) afpakte.

"Zo hoort het toch? Records moeten ontwikkeld worden. Het is af en toe leuk als een record meer dan twintig jaar staat, maar dan wordt het ook tijd om het te verbreken, ook als het om mijn eigen record gaat."

"Al geef ik wel eerlijk toe dat ik de 1000 meter wat anders vind dan de 800 meter; bij de 800 zou ik misschien wel even moeten slikken. Maar ik vind het echt knap wat Sifan heeft gedaan, de 1000 meter is echt een lastige afstand."

Ziek

Hassan kende bovendien niet een perfecte voorbereiding, want ze kampte de laatste maanden veel met ziekte.

"Na de EK indoor (begin maart, red.) was ik echt vier weken ziek. Ik heb helemaal geen snelheidstrainingen gegaan. Ik dacht voor de race aan een tijd van 2.36 of 2.37, maar ik wilde zo graag. In de laatste 200 meter wist ik dat ik het ging redden."

"Ik voelde ook zeker de druk om me te bewijzen als Europees kampioen, wilde laten zien wat ik kan. De mensen komen hier allemaal naar ons kijken, ik wil ook graag publiekstrekker zijn. Als wij ons best doen, ook bij de EK volgend jaar in Amsterdam, dan zal atletiek populairder worden in Nederland."

Samen met Dafne Schippers, die 10 minuten voor de 1000 meter van Hassan een Nederlands record liep op de 100 meter, deed Hassan in Hengelo in ieder geval aan klantenbinding, tot grote tevredenheid van Van Langen.

"Ik zei voor de 100 meter nog: het gaat allemaal goed, maar er moet nog één uitschieter komen. En toen kregen we er twee."‏