Dafne Schippers dook zondag als eerste Nederlandse vrouw ooit en als eerste Europese vrouw sinds 2004 onder de 11 seconden op de 100 meter. De Nederlandse gelooft dat ze nog zeker niet aan haar top zit.

"Het kan nog wel een stuk beter", zegt Schippers. "Mijn start is nog niet geweldig, daar zit nog wel verbetering in. De eerste paar passen gaan op de training heel goed, maar om dat door te zetten in de wedstrijden is een ander verhaal. Er is zeker nog winst te behalen."

De 22-jarige Utrechtse won de 100 meter op de FBK Games in 10,94 en was daarmee ruim sneller dan haar eigen Nederlands record (11,03). Alleen de Jamaicaanse Elaine Thompson en de Amerikaanse Jenna Prandini (beiden 10,92) waren dit seizoen sneller op het koningsnummer.

"Ik had stiekem gehoopt dat ik mijn tijd van 11,03 kon verbeteren, maar zo dik eronder is wel heel lekker. Het is ook prettig dat het niet 10,99 is, maar gewoon 10.94. Hebben we dat ook weer gelijk gehad."

Dat Schippers haar toptijd voor eigen publiek in Hengelo liep, maakte het extra speciaal. "Het is geweldig om dit voor het thuispubliek te doen. Ik had wel wat kippenvelmomenten toen ik de ereronde liep, ze zijn zo enthousiast. Dit is superleuk."

Ontspannen

Schippers liep eerder dit jaar in Amerika al onder de 11 seconden, maar toen stond er meer dan de toegestane 2 meter per seconde rugwind. De Europees kampioene op de 100 en 200 meter wachtte daardoor zondag even met uitbundig vieren totdat de windsnelheid bekend was.

"Toen ik de 1,8 meter per seconde zag, dacht ik: mooi, ik heb 'm. Ja, daarna kwam er veel op me af, maar dat is alleen maar mooi om mee te maken. Het is fijn dat ik het hier kon waarmaken."

Bij de warming-up had Schippers nog allerminst een goed gevoel. "Het 'instarten' ging echt voor geen meter. Ik 'raakte' m'n passen niet, kwam te laat uit mijn startblok. Ik dacht: ik pak mijn spullen en ga gewoon mijn startblok klaarzetten. Je kunt er heel lang over nadenken, maar dat heeft geen zin."

De Nederlandse lag tijdens de race eerst nog achter op de Britse Dina Asher-Smith, van wie ze eerder deze maand nog verloor in Manchester. "Op het laatste stuk zag ik dat ze nog voor me lag en de grootste fout is om dan te verkrampen. Dus ik dacht: ontspannen, en dat lukte aardig."

Götzis

Schippers liep met haar Nederlands record ook dik onder de limiet voor de WK eind augustus in Peking, maar het is nog niet zeker of ze daar start op de sprint of op de meerkamp. De atlete is vol in voorbereiding op de prestigieuze zevenkamp in Götzis volgend weekend.

"Ik ben eigenlijk meer bezig met Götzis dan met deze race. Dit was een heel mooie wedstrijd om de laatste snelheid daarvoor nog even te oefenen. Natuurlijk wilde ik hier ook gewoon een snelle 100 meter lopen, maar in principe ben ik in voorbereiding op volgend weekend."

"Ik weet nu in ieder geval dat de vorm goed zit. Ik merkte dat ik de laatste weken nog wat moe was. Dit was de eerste week dat ik een beetje tot rust kwam en dat dan zie je dat het er toch wel uitkomt."

De topprestatie in Hengelo heeft geen invloed op de beslissing die Schippers in de komende weken zal gaan maken. "Dit was hartstikke leuk, maar na een meerkamp sta ik ook vaak jankend op de baan. Het is dus beide mooi."