Joost Luiten heeft zich vrijdag in de tweede ronde naar de top tien van het klassement gewerkt in het BMW PGA Championship, het belangrijkste toernooi van de Europese Tour. 

De Nederlander steeg dankzij een lage score van 67 slagen (5 onder par) naar de gedeelde achtste plaats. Hij noteerde twee bogeys, maar maakte die foutjes meer dan goed met zeven birdies.

Luiten speelt zijn eerste toernooi van dit jaar op Europese bodem. De Bleiswijker was de afgelopen drie maanden weinig succesvol actief in de Verenigde Staten.

Op de baan van het Engelse Wentworth, waar hij vorig jaar als twaalfde eindigde, lijkt hij zijn vorm te hebben hervonden.

Koploper halverwege het toernooi is de Italiaan Francesco Molinari met een score van 134. Hij heeft vijf slagen voorsprong op Luiten.

Mcllroy

Titelverdediger Rory McIlroy stelde op Wentworth zwaar teleur. De nummer één van de wereld ging rond in 78 slagen en eindigde daarmee op 149. Daarmee haalde hij voor de derde keer in 45 toernooien de cut niet.

"Het is niet zo erg om het weekeinde weer eens thuis door te brengen'', sprak de 26-jarige Noord-Ier met de nodige zelfspot. "Natuurlijk ben ik wel een beetje teleurgesteld. Maar ik heb waarschijnlijk behoefte aan rust.''

McIlroy won eerder deze maand twee titels op de Amerikaanse PGA Tour.