Darter Michael van Gerwen heeft donderdag in de O2 Arena in Londen naast de titel in de Premier League gegrepen.

De Brabander was in de finale niet opgewassen tegen Gary Anderson. De Schotse wereldkampioen zegevierde overtuigend met 11-7.

Van Gerwen nam met een vroege break een voorsprong van 2-0. Anderson knokte zich echter terug in de wedstrijd, nam een voorsprong en gaf die niet meer uit handen.

Van Gerwen kreeg bij een achterstand van 7-5 de mogelijkheid om de leg die Anderson was begonnen te winnen, maar hij miste drie dubbels. Hij liet ook op 8-6 kansen liggen. Van Gerwen haalde weliswaar een iets hoger gemiddelde dan Anderson (105,8 tegen 104,9), maar de Schot was aanzienlijk beter in het uitgooien.

Anderson won de Premier League eerder in 2011. Hij verdiende met de winst in Londen bijna 282.000 euro. Van Gerwen moest zich met de helft tevreden stellen. 

Van Gerwen verloor vorig jaar ook al in de eindstrijd, destijds van landgenoot Raymond van Barneveld. In 2013 won de nummer één van de wereld wel de prestigieuze competitie.

Van Barneveld

Van Gerwen zette in de halve finale Van Barneveld opzij. Hij kwam knap terug van een 7-4 achterstand en won uiteindelijk met 10-8. Van Barneveld gooide in de tiende leg bijna een negendarter.

Anderson was in de halve eindstrijd te sterk voor de Engelsman Dave Chisnall. De nummer drie van de wereld maakte een 6-3 achterstand ongedaan en besliste de zinderende partij in de negentiende leg: 10-9.