Joost Luiten slaat donderdag af voor zijn eerste toernooi in Europa in dit jaar. De Nederlander neemt deel aan het BMW PGA Championship in het Engelse Virginia Water, het belangrijkste toernooi uit de Europese Tour met een prijzengeld van 5 miljoen euro.

Luiten speelde de afgelopen drie maanden in de Verenigde Staten. Hij keerde na zijn laatste toernooi, The Players Championship, ziek terug naar Nederland. Daar moest de Bleiswijker eerst even uitzieken voordat hij de training kon hervatten.

Hij meldt woensdag op golf.nl dat hij klaar voor de strijd is op de banen van de Wentworth Club. "Mijn swing voelt weer goed, hopelijk gaat het donderdag als vanouds'', aldus Nederlands beste golfer, die ietwat teleurgesteld oordeelt over zijn Amerikaanse tournee. "De resultaten waren niet waar ik op had gehoopt.''

De nummer 47 van de wereld speelde acht toernooien in de Verenigde Staten. Hij was eigenlijk het meest te spreken over de Honda Classic, zijn eerste van de reeks. Luiten eindigde daar als elfde.

"Ik heb op de Honda Classic na niet één keer vier goede ronden achter elkaar gespeeld, het was gewoon niet constant genoeg."

"Het waren wel drie heel leerzame maanden. Spelen en wonen in Amerika is toch heel erg wennen. De toernooien van de PGA Tour zijn prachtig, maar voor mij is spelen in Europa een stuk makkelijker. In Europa kan ik als mijn swing niet goed voelt even snel naar mijn coach Phil Allen. In Amerika gaat dat natuurlijk niet.''