Manny Pacquiao is door diverse fans aangeklaagd voor fraude. Ze verwijten de Filippijnse bokser dat hij een schouderblessure heeft verzwegen in de aanloop naar het 'Gevecht van de Eeuw' van 2 mei tegen de Amerikaan Floyd Mayweather.

Er zijn in de Verenigde Staten in ieder geval 32 rechtszaken tegen Pacquiao aangespannen. De fans beweren dat de Filippijn toeschouwers, televisiekijkers en gokkers misleid heeft in de aanloop naar het gevecht in Las Vegas, dat gelegen is in de staat Nevada.

Pacquiao bekende pas na zijn nederlaag met een schouderblessure te hebben gevochten. Hij had in de aanloop naar het belangrijke gevecht tijdens een sparringpartijtje een pees in zijn schouder gescheurd.

Voor het duel repte hij met geen woord over zijn blessure om Mayweather niet wijzer te maken.

Op de vragenlijst die Pacquiao vooraf moest invullen over zijn fysieke gesteldheid, had hij nog een kruisje bij 'nee' gezet op de vraag of hij problemen met zijn schouder had.

Een panel van rechters gaat nu bekijken of de diverse claims van meerdere staten in Amerika en in Puerto Rico in een grote zaak moeten worden omgezet. Daarna moet een jury bepalen of de aanklacht gegrond is.

Pacquiao verdiende meer dan 100 miljoen dollar aan zijn nederlaag.