De buitenwereld mag zich na een minder jaar afvragen of Ranomi Kromowidjojo in 2016 haar olympische titels zal prolongeren, maar de 24-jarige zwemster benadrukt zelf dat ze alle vertrouwen heeft in haar route naar Rio.

"Eigenlijk is het plan richting de Spelen een kopie van vier jaar geleden", zegt Kromowidjojo op een trainingskamp in het SENTIDO Zeynep Resort, Golf & Spa in het Turkse Belek in gesprek met NU.nl.

"Ook richting Londen is het een beetje met pieken en dalen gegaan. Maar ik merk nu hoe dichter we bij de Spelen komen, hoe blijer ik word. Ik word niet zenuwachtiger, maar heb juist het gevoel dat ik de slingers kan gaan ophangen richting het feest. Het gaat heel goed."

De afgelopen anderhalf jaar zorgde door onder meer problemen in de privésfeer en twee coachwissels juist voor twijfels over de vorm van 'Kromo' richting Rio.

Nadat ze begin april bij de Swim Cup in Eindhoven op de 100 meter vrije slag met 53,88 ruim een seconde langzamer was dan winnares Femke Heemskerk (Nederlands record van 52,69), staken vraagtekens over Kromowidjojo opnieuw de kop op.

Genieten

"Ik ben wel een beetje klaar met mezelf verdedigen", aldus de olympisch kampioene op de 50 en 100 vrij. "Ik kom mensen tegen die zeggen: 'Zwem je eigenlijk nog wel? Gaat het goed met je?' Of mensen die denken dat het echt een verschrikkelijk jaar is geweest."

"Dan merk je wel: als je een paar keer hebt gewonnen, dan is het goed. Maar als je eenmaal niet meer wint, dan hebben ze je ook direct te pakken. Dat is soms wel lastig, maar daar vind ik ook wel weer een weg in. Ik ga nu gewoon weer genieten en hard zwemmen."

“Weten wanneer je moet pieken. Dat hoeft ook niet een jaar van tevoren”

Dat moet eerst van 2 tot en met 9 augustus bij de WK langebaan in het Russische Kazan, al hebben Kromowidjojo en haar coach Patrick Pearson al aangegeven dat er niet verwacht mag worden dat de drievoudige wereldkampioene het gat op de 100 vrij van ruim een seconde direct helemaal kan dichten.

"Het is vooral belangrijk dat ik een stijgende lijn laat zien, dat ik in staat ben om mezelf te verbeteren. In Londen heb ik wel gewonnen, maar heb ik niet mijn snelste race ooit gezwommen. Dat zorgde voor heel veel motivatie. Ik moet sneller kunnen, dat zit in me."

De Australische Cate Campbell maakte in 2013 bij de vorige WK indruk door de 100 vrij te winnen in een toptijd van 52,34.

"Maar je moet nog maar zien of dat ook de winnende tijd wordt in Rio", stelt Kromowidjojo. "Mijn pr is 52,75, dus ik heb daar geen slapeloze nachten van. In het seizoen van de Spelen gebeuren ook altijd nog een heleboel rare dingen, dan gaan mensen heel hard zwemmen. En uiteindelijk draait het om die finale."

Pieken

En Kromowidjojo heeft gezien haar ervaringen op grote momenten juist een groot vertrouwen dat ze er staat als het echt moet. "Weten wanneer je moet pieken", legt de Nederlandse uit. "Dat hoeft niet in de series van de Olympische Spelen. Dat hoeft ook niet een jaar van tevoren."

"Omdat ik het al een keer heb meegemaakt, weet ik dat heel lastig is om het drie jaar lang vol te houden op een echt hoog niveau. Maar het moet wel op dié datum, op dát moment en bij díé race."

Haar gouden race op de 50 vrij bij de WK kortebaan eind 2014 in Doha gaf Kromowidjojo de bevestiging dat ze dat nog steeds kan bij een belangrijke wedstrijd. Het bevestigde bovendien dat de samenwerking met haar nieuwe coach Pearson goed loopt.

"In mijn eigen hoofd, binnen de trainingsgroep, maar ook in het Nederlandse zwemmen is het volgens mij nu redelijk stabiel. Ik weet in ieder geval waar ik aan toe ben en zit goed in mijn vel."