Jip Vastenburg maakt zondag haar debuut op de FBK Games. De langeafstandloopster loopt in Hengelo de 3000 meter. 

"Een goede snelheidstraining", zegt de 21-jarige atlete uit Apeldoorn. "Mijn persoonlijk record moet er sowieso aan en ik ga zeker racen voor de overwinning", zegt ze in de aanloop naar het grootste atletiekgala van Nederland.

Vastenburg baarde vorige zomer opzien met de vierde plaats op de 10.000 meter bij de EK atletiek in Zürich. Ze liep gedurfd mee in het topveld en strandde op één seconde van de bronzen medaille. Daarna werd het even stil rond de talentvolle atlete. "Ik was vorig jaar zo gefocust op de EK, dat ik een voetblessure verwaarloosde. Na Zürich heb ik een lange periode rust genomen om te herstellen."

Bij haar rentree in februari in Schoorl pakte ze meteen de Nederlandse titel op de 10 kilometer.

"Daarna lag ik er weer vier weken uit met een pijnlijke knie. Ik ben direct gestopt met lopen, want ik had geen zin om weer heel lang te sukkelen met een blessure." Het bleek een verstandige zet, want tijdens haar hoogtestage in april in het Amerikaanse Flagstaff kon ze rustig haar trainingen opbouwen.

Peking

Bij haar eerste baanwedstrijd in Stanford was het weer meteen raak. Ze liep met 31.35,48 de limiet voor de WK van dit jaar in Peking en die tijd is ook snel genoeg voor uitzending naar de Olympische Spelen in Rio in 2016. "Ik had wel in mijn hoofd onder de 32 minuten te lopen, maar dat het meteen zo goed ging, verbaasde me."

De 10.000 meter is ook deze zomer haar afstand. "Ik ga voor goud op de EK onder 23 en in Peking mik ik op de top acht. Veel andere wedstrijden zal ik niet lopen, waarschijnlijk nog een 1500 en 5000 meter voor de snelheid. En natuurlijk Hengelo. Als meisje was ik graag toeschouwer, maar nu mag ik zelf meedoen en dat is spannend. Ik ben fit, heb goed getraind, dus ik heb er veel zin in."

Toch is die 10.000 meter maar een tussenstation voor de studente psychologie. Vastenburg weet nu al waar ze zich na Rio op richt. "De olympische marathon in 2020 in Tokio staat al rood gemarkeerd. De marathon trekt mij; hoe langer de afstand, hoe leuker ik het vind."