Met Nederlandse records op de 100 en 200 meter vrije slag begin april bij de Swim Cup stelde Femke Heemskerk zich nadrukkelijk kandidaat voor WK- en olympisch goud, maar de Roelofarendsveense wil zich nog niet rijk rekenen.

"Het niveau is echt bizar hoog. Als je op de 100 vrij geen 52'er zwemt, dan kom je niet eens op het podium", zegt Heemskerk in een interview met NU.nl in het SENTIDO Zeynep Resort, Golf & Spa in het Turkse Belek, waar de Nederlandse zwemploeg twee weken op trainingskamp is.

"Daarom wil ik me niet vastpinnen op medailles. Dat is wel mijn doel, want ik sta hier niet voor spek en bonen. Het gaat alleen niet zomaar lukken, omdat ik er nu goed voor sta."

De 27-jarige pupil van Marcel Wouda verraste vorige maand ook zichzelf in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion Eindhoven met 52,69 op de 100 meter vrije slag en 1.54,68 op de 200 vrij, beide goed voor een Nederlands record én een beste wereldjaarprestatie.

"Ik heb veel reacties gekregen op die tijden. Heel veel berichten van concurrenten, van zwemmers die gestopt zijn, maar ook van coaches. Dat was wel heel leuk. Ik voel dat er dan voor mij ook veel positieve energie vrij komt."

"Misschien vinden mensen het leuk voor mij, omdat ik niet heb opgegeven. Mensen houden toch van succesverhalen. Dat iemand doorgaat als het eerst misgaat en dat het uiteindelijk toch lukt. Dat vind ik zelf ook mooi."

Stempel

Heemskerk is al jaren zeer succesvol met de Nederlandse estafetteploegen - met onder meer olympisch goud op de 4x100 vrij in 2008 - maar wist lang geen individuele titel te pakken op mondiaal niveau. Vorig jaar december kwam de doorbraak met goud op de 100 vrij bij de WK kortebaan in Doha.

"Dat heeft veel voor mij betekend. Nog steeds, dat gaat nooit meer weg. Je moet af en toe een finale winnen om jezelf te overtuigen dat je kúnt winnen. Dan is misschien het geloof ook sterker dat je het nog een keer kunt."

Heemskerk had juist lang het stempel dat het nooit lukte op het moment dat het echt moest. "Het werkt zo dat je daar niet meer vanaf komt als het een keer niet is gelukt."

"Misschien dat mijn ontwikkeling wat langzamer is gegaan, maar ik ontwikkel me wel nog steeds. Het is nooit perfect, ik denk dat het echt nog wel harder kan."

Lees het volledige interview met Heemskerk