Femke Heemskerk is in de vorm van haar leven. De Roelofarendsveense denkt dat ze richting de WK van deze zomer en Spelen van volgend jaar nog harder kan, maar wil niet te veel aan medailles denken.

"Het is wel leuk dat ik nu gedeeld eerste op de wereldranglijst sta op de 100 vrij en eerste op de 200 vrij, maar dat zegt helemaal niks", zegt Heemskerk in een interview met NU.nl in het SENTIDO Zeynep Resort, Golf & Spa in het Turkse Belek, waar de Nederlandse zwemploeg twee weken op trainingskamp is.

De 27-jarige pupil van Marcel Wouda verraste begin april ook zichzelf bij de Swim Cup in Eindhoven met 52,69 op de 100 meter vrije slag en 1.54,68 op de 200 vrij, beide goed voor een Nederlands record én een beste wereldjaarprestatie.

"Maar het niveau is echt bizar hoog. Als je op de 100 vrij geen 52'er zwemt, dan kom je niet eens op het podium", aldus Heemskerk. "Daarom wil ik me niet vastpinnen op medailles. Dat is wel mijn doel, want ik sta hier niet voor spek en bonen. Het gaat alleen niet zomaar lukken omdat ik er nu goed voor sta."

Merk je wel dat er anders naar jou gekeken wordt sinds je toptijden op de Swim Cup?
"Ik heb wel veel reacties gekregen. Heel veel berichten van concurrenten, van zwemmers die gestopt zijn, maar ook van coaches. Dat was wel heel leuk. Ik voel dat er dan voor mij ook veel positieve energie vrij komt."

Het lijkt soms wel of iedereen het jou net iets meer gunt dan anderen.
"Dat weet ik niet. Maar misschien vinden mensen het leuk voor mij, omdat ik niet heb opgegeven. Mensen houden toch van succesverhalen. Waarom was Maarten van der Weijden zo extreem populair na de Spelen van Peking in 2008? Omdat hij ziek is geweest, een heel leuk mens is en dan goud wint. Dat vinden mensen mooi. Dat iemand doorgaat als het eerst misgaat en dat het uiteindelijk toch lukt. Dat vind ik zelf ook mooi."

Wat kun je meenemen van een toptijd als 52,69 op de 100 vrij richting de WK begin augustus in Kazan?
"Ik heb vooral veel vertrouwen gehaald uit het feit dat ik op de tweede 50 meter van de 100 vrij onder de 27 seconden terug kwam en op de 200 vrij de tweede honderd in 57,6 zwom. Er zijn niet veel zwemsters die dat ooit gedaan hebben. Marcel zei vaak tegen me dat ik dit kon, maar nu laat ik het ook zien. Ik ben natuurlijk heel blij met die tijden, maar de manier waarop is vooral iets waar ik verder mee kan, het vertrouwen dat ik ook een race kan beslissen op het einde."

Heb je nu de voor jou perfecte race gevonden?
"Het is nooit perfect. Ik denk dat het echt nog wel harder kan. Ik kan heel makkelijk heel hard zwemmen, maar dat moet wel met een bepaalde ontspanning. Bij de Swim Cup ging dat heel goed, maar straks als er meer druk op komt, moet het nog steeds lukken. Op een WK is het spannender, maar ook leuker."

Je vindt het ook écht leuker?
"Natuurlijk, en dat vond ik altijd al. Ik snap niet waarom mensen zouden denken dat ik dat niet leuk zou vinden. Het moment dat je naar je blok toe loopt, al die mensen hoort joelen en je wordt omgeroepen; dat is zo heerlijk. Ik realiseer me wel dat je dat in een heleboel andere dingen in je leven niet zo gaat ervaren."

Hoogtepunt

Heemskerk beleefde vorig jaar december haar voorlopige hoogtepunt door bij de WK kortebaan in Doha goud te pakken op de 100 vrij. Het betekende haar eerste individuele titel op mondiaal niveau na vele successen met de Nederlandse estafetteploegen. Ze troefde in de hoofdstad van Qatar bovendien olympische kampioene Ranomi Kromowidjojo af, die brons pakte.

Je bent de laatste tijd vaak sneller geweest dan Kromowidjojo. Speelt die onderlinge competitie?
"Het is vooral heel mooi om het zo met elkaar te kunnen doen. Ik heb heel veel respect voor Ranomi en ik ben blij dat ze er is, want ik word elke keer in de goede zin geconfronteerd met een wereldtopper. Daar leer ik ook van. Mensen zien graag dat er haat en nijd is, maar dat is niet zo."

Dat is een beter verhaal.
"Maar dat is een verhaal dat ik je niet kan geven. We hebben twee vrouwen in de wereldtop, dat is heel bijzonder, zeker in zo'n klein land. Misschien wordt het af en toe wel onderschat. We hadden twee Nederlanders op het podium op de 100 vrij in Doha, dat is gewoon top."

“Misschien dat mijn ontwikkeling wat langzamer is gegaan, maar ik ontwikkel me wel nog steeds”

Hoeveel heeft de eerste individuele wereldtitel voor jou betekend?
"Veel. Nog steeds, dat gaat nooit meer weg. Je moet af en toe een finale winnen om jezelf te overtuigen dat je kúnt winnen. Dan is misschien het geloof ook sterker dat je het nog een keer kunt. Misschien niet eens winnen, maar wel op het juiste moment de goede race zwemmen en dat is wat ik deed in Doha."

Is het verhaal dat je er niet staat op het moment dat het moet nu afgelopen?
"Ik weet niet of dat verhaal er echt is, omdat ik denk dat ik vaak wél heb geleverd. Alleen werkt het zo dat je er niet meer vanaf komt als het een keer niet gelukt is. Misschien dat mijn ontwikkeling wat langzamer is gegaan, maar ik ontwikkel me wel nog steeds."

Op de website Swimvortex werd het omschreven alsof je na jaren als bruidsmeisje nu eindelijk de bruid was geworden.
"Ik vond dat wel een grappige vergelijking, maar ik voel me niet opeens de bruid. Als je het in die metafoor wil houden: ik voel me meer als iemand die een keer een boeket heeft gevangen, maar ook een paar keer niet. En ik heb nu het gevoel dat ik op een goed plekje sta om eventueel nog een keer een boeketje te kunnen vangen."