De hockeysters van Den Bosch zijn voor de zestiende keer in achttien jaar landskampioen geworden. Bij de mannen prolongeerde Oranje Zwart de titel.

Oranje Zwart was in Utrecht na verlenging met 2-1 te sterk voor Kampong, dat eerder in Eindhoven met dezelfde cijfers was verslagen.

Kampong dwong een minuut voor tijd een verlenging af door een treffer van Constantijn Jonker nadat Mink van der Weerden via een strafcorner Oranje Zwart op voorsprong had gezet. Beide teams stonden door vier gele kaarten op dat moment met negen man in het veld. 

Gabriel Dabanch was de grote man in de verlenging. De Spanjaard maakte in de 80e minuut de bevrijdende golden goal voor Oranje Zwart.

Voor de Brabanders was het de derde landstitel bij de mannen. De eerste triomf werd in 2005 gevierd, waarna vorig jaar Bloemendaal in de eindstrijd werd verslagen.

Kampong was in de reguliere competitie op de eerste plaats geëindigd van de hoofdklasse, met Oranje Zwart op de tweede plaats. Met de prolongatie van de landstitel haalde OZ dit seizoen de dubbel binnen. Begin vorige maand pakte de succesploeg van coach Michel van den Heuvel ook de titel in de Euro Hockey League.

Paumen

Den Bosch versloeg op eigen veld in het tweede finaleduel SCHC met 2-0. Na de 2-1 overwinning van donderdag in Bilthoven was dat genoeg om de titel binnen te halen.

Al na tien minuten opende topscorer Maartje Paumen vanuit een strafcorner de score voor Den Bosch, dat vorig jaar ook SCHC versloeg in de eindstrijd.

Beide ploegen kregen daarna kansen, maar het was in de 63e minuut Lieke Hulsen die vanuit een pass van Margot van Geffen de beslissende treffer binnensloeg.

De hegemonie van Den Bosch in de hoofdklasse werd in de afgelopen achttien jaar alleen kortstondig onderbroken door Amsterdam, in 2009 en 2013.

Voor Paumen was het haar negende landstitel met Den Bosch, dat begin april nog van SCHC verloor op shoot-outs in de finale van de EuroHockey Club Champions Cup.

''Elk kampioenschap heeft zijn eigen charme'', liet de sterspeelster van de Brabantse ploeg stralend weten bij de NOS. ''Op eigen veld de titel veroveren, met zoveel fans erbij, is altijd heel mooi. We hebben misschien niet het allerbeste hockey gespeeld, maar we hebben voor elke meter geknokt en op die manier win je finales.''

Volgens Paumen wordt het, ook voor haar, elk jaar moeilijker om kampioen van Nederland te worden met Den Bosch. ''Vorig jaar hebben we nogal wat ervaring ingeleverd. Met veel nieuwe en jonge speelsters is het nu toch weer gelukt."

"Iedereen die bij Den Bosch binnenkomt, krijgt een bepaalde mentaliteit mee. Keihard werken en er helemaal voor gaan, zijn daarin heel belangrijk. Ik ben supertrots op het team, dat weer gezamenlijk heeft gestreden voor dit succes.''