De Europese Spelen van 2019 zijn zaterdag officieel aan Nederland toegewezen. Dat gebeurde tijdens het congres van de Europese olympische comités in de Turkse plaats Belek.

Verrassend was de uitkomst niet, want Nederland is de enige kandidaat voor het grootschalige sportevenement, dat volgende maand in Bakoe zijn eerste editie beleeft.

Met de goedkeuring voor het Nederlandse plan kan sportkoepel NOC*NSF verder met de uitwerking. Cruciaal is de financiële dekking. Voor de organisatie is 125 miljoen euro nodig. 

Dat geld moet komen van de grote steden, provincies, de rijksoverheid en het bedrijfsleven. Keiharde financiële toezeggingen zijn er nog niet en de steden Rotterdam en Utrecht hebben zelfs al nee gezegd tegen het evenement.

Vertrouwen

Edith Schippers liet onlangs in een brief aan de Tweede Kamer weten 'positief kritisch' tegenover het evenement te staan. De minster van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoopt eind juni een besluit te nemen over de (financiële) steun vanuit de overheid.

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, reageerde verheugd op de toewijzing. "Wij zijn blij met het vertrouwen dat de leden van het EOC vandaag hebben uitgesproken in hun bestuur en in NOC*NSF.'' 

''Het is nu zaak om de laatste vragen en onduidelijkheden die in Nederland nog leven te beantwoorden en weg te nemen. Alles is er wat mij betreft nu op gericht om in de komende weken samen met de minister van VWS en de bestuurders van gemeenten en provincies een positief besluit te nemen. Ik heb daar alle vertrouwen in.''

Opzet

De Europese Spelen zijn een nieuw groot sporttoernooi, dat te vergelijken is met de reeds bestaande Aziatische Spelen en Pan-Amerikaanse Spelen. De eerste editie wordt van 12 tot en met 28 juni gehouden in Azerbeidzjan.

Er komen twintig sporten aan bod, met 31 disciplines. Daarvan zijn er 25 olympisch. Zo'n 6000 sporters doen mee, waaronder ongeveer 120 Nederlanders.

In 2019 worden de Europese Spelen voor de tweede keer gehouden. In de opzet van NOC*NSF wordt het sportspektakel verspreid over heel Nederland in bestaande stadions. Van een dure openings- en sluitingsceremonie zal geen sprake zijn en ook komt er geen apart atletendorp.