Sifan Hassan heeft zich vrijdag op de 1500 meter geplaatst voor de WK atletiek, die eind augustus worden gehouden in Peking.

De Nederlandse atlete liep bij een wedstrijd in Doha, onderdeel van de prestigieuze Diamond League, een tijd van 4.01,40. Dat was ruimschoots voldoende om de limiet van 4.06,50 te slechten.

Hassan eindigde in de race als tweede. De Arnhemse kwam met nog een ronde te gaan aan kop van de wedstrijd. Dat hield ze lang vol, maar in de laatste bocht kwam de Ethiopische Dawit Seyaum sterk opzetten. Met een laatste krachtsinspanning ging ze Hassan voorbij.

Seyaum finishte 0,44 seconde eerder dan Hassan. Senbere Teferi, eveneens uit Ethiopië, werd derde.

Gatlin

Justin Gatlin heeft er geen twijfel over laten bestaan wie er het best in vorm is op de 100 meter. De Amerikaan won in Doha met overmacht. Gatlin snelde naar 9,74, de vijfde tijd ooit op die afstand.

Hij vestigde daarmee bovendien een nieuwe persoonlijk record en een nieuwe beste seizoenstijd. De Jamaicaan Asafa Powell kwam eerder dit jaar tot 9,84.

Gatlin besefte als geen ander hoe goed zijn tijd was. "Dit was een magische avond. Doha is een geweldige plek om te lopen en met deze tijd heb ik wel een statement gegeven, denk ik.''

Gatlin gaf onder anderen zijn landgenoot Mike Rodgers het nakijken. Die werd tweede in 9,96. Brons was er voor Keston Bledman uit Trinidad en Tobago in 10,01. Wereldrecordhouder Usain Bolt uit Jamaica deed, net als zijn landgenoot Powell, niet mee.

Som

Bram Som heeft Ayanleh Souleiman uit Djibouti aan de beste tijd op de 800 meter van dit seizoen geholpen. De Nederlandse atleet fungeerde in Doha als haas voor de toplopers en deed zijn werk naar behoren. Souleiman finishte uiteindelijk in 1.43,78.

Som moest in de eerste bocht nog alle zeilen bijzetten om aan kop van de groep te komen. Hij had de taak meegekregen om te zorgen voor een snelle tussentijd op 400 meter. Toen hij die lijn passeerde, stond de klok op 50,01.

Som trok de eerste bocht van de tweede ronde nog sterk door en stapte toen buiten de baan. Souleiman maakte het vervolgens overtuigend af. De Keniaan Ferguson Rotich Cheruiyot werd tweede, voor zijn landgenoot Alfred Kipketer.

Felix

Allyson Felix heeft indruk gemaakt op de 200 meter. De Amerikaanse snelde overtuigend naar de winst en liet als tijd 21,98 noteren. Daarmee is ze de snelste atlete van dit seizoen op de sprintafstand. Bovendien evenaarde ze het Diamond League-record van de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown.

Felix hield de Ivoriaanse Murielle Ahouré achter zich. Zij finishte na 22,29. De derde plek was voor Anthonique Strachan uit de Bahama's (22,69). Dafne Schippers deed niet mee in Doha. Haar beste tijd van dit seizoen liep ze op 24 april in het Amerikaanse Gainesville: 22,63.

Stowers

Jasmin Stowers verbeterde haar eigen beste seizoenstijd op de 100 meter horden. De 23-jarige Amerikaanse klokte afgelopen zaterdag in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston 12,39. In Doha was ze nog 0,04 sneller.

Ze scherpte bovendien het Diamond League-record aan, met 0,05 seconde. Slechts zes atletes hebben ooit sneller gelopen.

Stowers versloeg onder anderen haar landgenote Sharika Nelvis (tweede in 12,54) en de Britse Tiffany Porter (derde in 12,65).