Quarterback Tom Brady van American footballploeg New England Patriots gaat in beroep tegen zijn schorsing van vier wedstrijden voor zijn rol bij een schandaal met zacht opgepompte wedstrijdballen.

Brady werd geschorst omdat hij op de hoogte zou zijn geweest en voordeel zou hebben gehad bij het gebruik van zachte ballen in de halve finale van de NFL tegen de Indianapolis Colts.

De Patriots wonnen die westrijd met 45-7, bereikten de Super Bowl en versloegen daarin de Seattle Seahawks.

Met de zachte ballen zou Brady meer grip hebben, vooral tijdens de koude weersomstandigheden van de wedstrijd in januari.

"Er is geen bewijs dat Tom Brady voorkeur had voor zachte ballen en er is geen bewijs dat iemand zelfs maar dacht dat hij voordeel kon hebben'', schrijft de advocaat van de New England Patriots donderdag op een speciaal geopende internetpagina (wellsreportcontext.com).

Arbiter

Brady ontkent dat hij weet hoe de lucht uit de ballen was verdwenen. De NFL-spelersvakbond die de beslissing van Brady bekendmaakte en hem steunt, vroeg donderdag om een onafhankelijke arbiter.

"De NFL heeft een voorgeschiedenis met inconsistente beslissingen in disciplinaire zaken. Een neutrale arbiter zou dit beroep moeten behandelen'', aldus een verklaring.

De affaire kreeg in de Verenigde Staten de naam 'Deflategate'. De Patriots kregen voor het schandaal een boete van één miljoen dollar. De ploeg heeft nog tot 21 mei om in beroep te gaan.