Super Bowl-winnaar New England Patriots en vedette Tom Brady zijn hard gestraft door de overkoepelende bond NFL.

De Patriots moeten een boete van één miljoen dollar betalen en quarterback Brady is voor de eerste vier duels van het komende seizoen geschorst. Bovendien raakt de ploeg zijn keuze in de eerste ronde van de NFL-draft van 2016 en zijn keuze in de vierde ronde van de draft van 2017 kwijt.

NFL-ploegen mogen in de jaarlijkse draft om beurten de meest talentvolle spelers van de universiteitsteams kiezen.

Twee medewerkers van de ploeg uit New England zouden - met medeweten van Brady - begin dit jaar in de conference finale tegen Indianapolis Colts opzettelijk de speelballen hebben gemanipuleerd, waardoor er minder lucht in zat dan de regels van de NFL voorschrijven.

De Patriots wonnen die halve finale van de play-offs gemakkelijk met 45-7 en bereikten daarmee de Super Bowl. Daarin werd Seattle Seahawks geklopt (28-24).

Rapport

Vorige week kwam een rapport van advocaat Ted Wells naar buiten over de geruchtmakende affaire die in de Verenigde Staten omschreven werd als 'Deflategate'.

De conclusie van dat onderzoek, dat meer dan honderd dagen duurde en naar verluidt 5 miljoen dollar kostte, was dat het 'waarschijnlijk' was dat Brady in ieder geval bewust was van het feit dat de twee medewerkers - die door de Patriots voor onbepaalde tijd zijn geschorst - lucht uit de ballen hadden gehaald.

Quarterbacks hebben als aanvalsleiders de bal het vaakst in hun handen tijdens een American football-wedstrijd en zijn daardoor nauw betrokken bij het prepareren van de ballen voor wedstrijden. Een zachtere bal zorgt voor meer grip.

MVP

De 37-jarige Brady is een van de grootste sterren in de NFL en de beste speler in de historie van de Patriots. Hij is sinds begin deze eeuw de startende quarterback van New England en won met die ploeg vier Super Bowls (2002, 2004, 2005 en 2015).

In drie van die finales werd hij gekozen tot meest waardevolle speler (MVP). In 2007 en 2010 was de Amerikaan bovendien MVP van het reguliere seizoen van de NFL.

Brady heeft tot nu toe altijd ontkend dat hij iets te maken had met manipulatie van de ballen. Zaakwaarnemer Don Yee noemde de straf van zijn cliënt maandagavond in een verklaring "belachelijk" en kondigde aan dat hij in beroep zal gaan.

De Patriots herhaalden vorige week bij monde van eigenaar Robert Kraft dat ze geloven onschuldig te zijn. De ploeg, die in 2007 al een keer zwaar bestraft werd voor het illegaal opnemen van tactische signalen van coaches van rivaal New York Jets, gaat waarschijnlijk wel akkoord met de straf.

Video: 'Deflategate' komt Patriots duur te staan