Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft zondag een zeldzame nederlaag moeten incasseren in het WK van de MX2.

De 20-jarige Brabander eindigde in de Grote Prijs van Spanje als tweede achter Valentin Guillod uit Zwitserland.

Herlings won wel de eerste manche, maar kwam door een crash na een mislukte sprong niet verder dan de zevende plek in de tweede race.

De tweevoudig wereldkampioen eindigde in het dagklassement op 39 punten, één minder dan Guillod.

De 22-jarige Zwitser eindigde op zijn Yamaha eerst als zesde en profiteerde vervolgens in de tweede manche van de valpartij van Herlings, die zich vanuit de achterhoede nog wel naar de zevende plek knokte.

Met de winst greep Guillod ook de dagzege. In het WK-klassement staat Herlings na zes GP's fier aan kop met 261 punten, gevolgd door Dylan Ferrandis uit Frankrijk met 205.

Pauls Jonass uit Letland staat derde met 177 punten. Brian Bogers scoorde in Spanje 21 punten en is in het WK twaalfde met 109 punten.

Cairoli

In de zwaarste klasse, de MXGP, ging de winst naar Antonio Cairoli uit Italië. De wereldkampioen van de laatste zes jaar won de tweede manche, nadat hij in de eerste als derde over de finish was gekomen. De Duitser Maximilian Nagl scoorde ook een eerste en derde plek, maar moest de dagzege aan Cairoli laten. 

Glenn Coldenhoff pakte acht punten. In het WK gaat Nagl aan kop met 259 punten, twaalf meer dan de Belg Clément Desalle. Cairoli staat derde met 229. Coldenhoff is de nummer elf van de WK-stand met 94 punten.