De Nederlandse ploeg op de 4x100 meter moest vorig weekend een tegenvaller incasseren doordat het zich bij de WK estafette nog niet wist te plaatsen voor de Spelen van volgend jaar. De Europees kampioen van 2012 houdt echter vertrouwen dat 'Rio' gehaald zal worden.

"Het was fijn geweest als we ons nu al hadden geplaatst, dan hadden we ons rustig kunnen klaarmaken voor Rio", zegt Brian Mariano in gesprek met NU.nl. "Nu hebben we nog een kans bij de Europa Cup (20-21 juni in het Griekse Heraklion, red.) en ik denk dat we het daar wel gaan halen."

Mariano vormde afgelopen zaterdag samen met Churandy Martina, Giovanni Codrington en Hensley Paulina het Nederlandse team dat op de Bahama's in de series van de WK estafette slechts vijfde werd en daarmee naast een finaleplaats en een ticket voor de Spelen greep.

"Dat was een teleurstelling, want we liepen niet in een heel moeilijke serie", aldus Mariano. "Jamaica was het enige topland. We gingen echt voor die tweede plek om de finale te halen, maar onze wissels waren niet helemaal goed. En ik denk ook dat niet iedereen al in topvorm was."

Rotfoutje

De laatste wissel tussen Codrington en slotloper Paulina kostte het meeste tijd. "Ik moest echt remmen op het einde, anders had ik het niet gehaald", stelt Codrington. "Ik was woest, één zo'n klein rotfoutje en je kunt direct helemaal naar achter zakken. Zonder dat foutje waren we denk ik echt tweede of derde geworden."

De Nederlandse sprinters waren in voorbereiding op de WK estafette een maand op trainingskamp geweest in Florida. Codrington: "Op de trainingen gingen de wissels ook altijd goed, maar tijdens de wedstrijd ging het net even wat minder. We hadden echt op meer gehoopt."

De tijd van 39,14 in de series was bijna een seconde langzamer dan het Nederlands record van 38,29, gelopen in de series bij de Spelen van 2012. Martina, Mariano, Codrington en Patrick van Luijk eindigden in Londen als zesde in de finale, een kleine twee maanden nadat het kwartet goud had gepakt op de EK.

Mariano: "We hebben in het verleden laten zien dat we goed genoeg zijn en dat we thuishoren in Rio. We moeten in vorm komen en goede wissels laten zien, scherp op elkaar en klaar. Dan komt het wel goed."